Német adatok befolyásolhatják a nyugati piacokat

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a párizsi indexek 0,1 százalék nyereséggel kezdik a kereskedést, míg London változatlanul, vagy csekély veszteséggel nyit. Az euróövezeti EuroStoxx50 index is 0,1 százalék emelkedéssel indulhat neki a keddi kereskedésnek.

A GfK piackutató intézet decemberi német fogyasztói hangulatindexe esetleg befolyásolhatja a befektetési döntéseket kedden, egyéb fontosabb európai makrogazdasági adat közzététele azonban nem várható.

Forrás: AFP

Hétfőn veszteséggel zártak a főbb európai tőzsdeindexek Madrid kivételével. A pán-európai Stoxx 600 index 0,46 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,43 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,45 százalék veszteséggel fejezte be a kereskedést. A londoni FTSE-100 index 0,35 százalék, a frankfurti DAX index 0,46 százalék, a párizsi CA-40 index 0,56 százalék csökkenéssel zárt, a milánói index pedig 1,07 százalékkal gyengült. Madridban 0,10 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést a tőzsde.

Az árfolyamindexek kezdetben erősödtek hétfőn szerte Európában a nagykoalíciós kormányalakításról Németországban megindult pártközi egyeztetetéseknek köszönhetően.

Az indexek csökkenését végül a banki és a technológiai papírok vezették hétfőn Európában. Mindkét ágazat árfolyammutatója 0,7 százalékkal gyengült. A banki papírokat a harmadik legnagyobb svájci bank, a Julius Baer négy százalékos gyengülése vitte lejjebb, a technológiai papírokat pedig a félvezető ipari ágazat romló kilátásairól kiadott prognózis.

Az olajár csökkent kedden. Az amerikai nyersolaj ára már hétfőn is nagyot csökkent a múlt héten elért több mint két éves csúcshoz képest a termelő kutak számának növekedése miatt. A Brent nyersolaj árát azonban hétfőn még szinten tartotta az OPEC és a szervezeten kívüli nagy termelőktől a hó végén várt megállapodás a termeléskorlátozási megállapodás meghosszabbításáról. Kedden már kételyek merültek fel a piacon Oroszország részvételi szándékát illetően, így a Brent olajár is csökkent valamelyest.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 0,30 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 63,19 dolláron, a WTI pedig 0,59 százalékkal alacsonyabban 57,77 dolláron.

A dollár és az arany ára csökkent kissé, az eurót 0,07 százalékkal jegyezték erősebben 1,1906 dolláron, az aranyat 0,07 százalékkal gyengébben 1293,53 dolláron unciánként.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »