Nemes-Lampérth: életmű egészben

Nemes-Lampérth: életmű egészben

Minden idők legnagyobb Nemes-Lampérth József-kiállítása nyílik meg ma a Kieselbach Galéria és Aukciósházban, és egészen szeptember 13-ig látogatható. Hat teremben összesen 126 műalkotás kerül a közönség elé: a 12 múzeumból és 13 magángyűjteményből érkező képek jelentős része több mint 50 év után most először látható. A festő legutóbbi, 1963-as, Magyar Nemzeti Galériában rendezett monografikus tárlatán „csupán” 72 mű vonult fel, míg most az ismert életmű több mint 90 százaléka kerül a falakra.

Nemes-Lampérth pályája és műveinek sorsa mintha a 20. század elején berobbanó modern magyar festészet történetét modellezné. A Monarchia utolsó éveiben páratlan sűrűségben bukkantak fel a fiatal, tehetséges magyar festők. A Nyolcakat követő új nemzedék legnagyobb ígérete Nemes-Lampérth volt, aki 1912-ben, alig 21 évesen már olyan jelentős festményeket állított ki, mint a Városligeti részlet vagy a halott édesapjáról festett, megrázó erejű Ravatal című kép. A Tanácsköztársaság bukása után Berlinben telepedett le, de egy Alfred Gustav Ekström gyűjtőnél tett svédországi látogatás után a megőrülés jelei mutatkoztak rajta, ezért visszatért Budapestre. Idehaza elmegyógyintézetbe került, amelyet többé már nem hagyhatott el.

Meglepően erős, felütésszerű indulása, derékba tört karrierje mellett az is a magyar modernizmus jellegzetes karaktervonásának mondható, hogy műveinek jelentős része az ország határain kívülre került, elpusztult, vagy közel egy évszázada ismeretlen helyen rejtőzik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »