Nemcsak az IÁ, az Al-Kaida is fenyegetést jelent

Az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat továbbra is rendkívül rugalmas, ugyanakkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, de egyes térségekben, például Jemenben vagy Szomáliában, még nagyobbat is – derül ki ENSZ-szakértők jelentéséből, amelyet a hírügynökségek csütörtökön idéztek.

A jelentés kitér az Arab-félszigetre is, ahol a szakértők szerint az Al-Kaida vezető szerepet játszik különösen a terrorpropagandában és a terrorizmust elősegítő kommunikációs tevékenységek lebonyolításában.

A szakértők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy Nyugat-Afrikában egyre inkább érzékelhető az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető csoportok jelentette fenyegetés, amely Malin keresztül a vele szomszédos országokban is érzékelteti hatását. Habár az iszlamistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték Mali északi részéről, délen egyre aktívabbak az utóbbi időkben.

Hírdetés

Az afrikai kontinens másik végében az Al-Kaidához köthető Al-Shabaab szomáliai terrorszervezet „megtartotta erőfölényét” az Iszlám Állam helyi szövetségeseivel szemben, és jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az Afrikai Unió békefenntartóira az országban – közölték az ENSZ-szakértők. Az Al-Shabaab 2017-ben megszilárdította jelenlétét Szomáliában, emellett számos műveletet folytatott annak érdekében, hogy erődítményeket hozzon létre Kenyában, Etiópiában és Dzsibutiban – tették hozzá.

Afganisztánt illetően a szakértők meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölték, hogy mintegy hatvanezer fegyveres van az országban, akik a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok és számos, az Al-Kaidához köthető szervezet kötelékében harcolnak. A közép-ázsiai országban több mint húsz fegyveres szervezet tevékenykedik, köztük a tálibok mozgalma, amely több mint negyvenezer harcosával a legnagyobbnak számít az országban. Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már hétezer fegyverese tartózkodik.

A szakértők szerint az elmúlt években a délkelet-ázsiai régióban is markáns növekedést tapasztaltak a terrortámadásokat illetően, Indonéziában például legalább tíz, az Iszlám Állam inspirálta terrortámadást hajtottak végre 2017 első felében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »