Néma csönd a budapesti ingyenwifi körül

Néma csönd a budapesti ingyenwifi körül

A 2017-es nyári budapesti úszó világbajnokság egyik leghasznosabb fejlesztése a fővárosban kiépített ingyenes wifihálózat volt. A hotspotok ma is üzemelnek, ám kínos, hogy egy évvel az esemény után még mindig a FINA-vb-t hirdetik, holott­ a főváros idegenforgalmi marketingjében is jól használható lenne a rendszer – ha lenne, aki odafigyelne rá.

Egy évvel a 2017-es FINA-világbajnokság után még mindig FINA 2017 néven fut a budapesti ingyenwifi, amelyet az eseményre építettek ki. A sajtóhírek szerint a több milliárd forintos beruházás kivitelezője az Antenna Hungária Zrt., amely a Batthyány tértől egészen a Margit hídig, a pesti oldalon pedig a hídfőtől egészen a Duna Arénáig építette ki a rendszert. Hogy pontosan hány helyszínen érhető el a fővárosban a hálózat, arról nincs teljes körű gyűjtés, de az említetteken kívül Budapest több frekventált pontján is rá lehet csatlakozni a vizes vébé hotspotjaira. Sőt, mivel a program egy része Balatonfüredre került, ott is kiépült az ingyenes net.

A beruházás ötlete annak idején azért is volt örömteli, mert maradandó fejlesztésről van szó, hiszen az internethálózat a világesemény zárultával is üzemel, ezzel is emelve Budapest és a Balaton-part vonz­erejét.

A magyar turizmus kétségkívül jól teljesít, ugyanakkor a Magyarországra látogató vendégek számára – nem beszélve az eleve itt élőkről – a budapesti ingyenes köztéri internet jól hasznosítható lehetőség lehetne. Ha az illetékesek közül valaki törődne az egy éve létrehozott rendszerrel.

Ugyan az Antenna Hungária változatlanul felel a szolgáltatásért, a wifihálózat „elanyátlanodását” nem csupán az mutatja, hogy egy év alatt sem sikerült átnevezni a hotspotokat. A Világgazdaság több hónapja próbálja elérni a megrendelő céget, a Budapest 2017 Nonprofit (Bp2017) Kft.-t, de se telefonon, se írásban nem sikerült kapcsolatba lépnünk velük. (Cikkünk nyomdába adása előtt végül hétfőre ígértek választ.)

Kerestük a Fővárosi Önkormányzatot is, azonban onnan sem kaptunk válaszokat a témában.

Egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy milyen technológiai­ specifikációkkal rendelkezik a rendszer, alkalmas-e például 5G-s megoldásokra, és van-e elképzelés arra vonatkozóan, hogy tovább bővítsék Budapesten az ingyenesen elérhető internetes lefedettséget. Mivel nem érkezett reakció, az sem derült ki, hogy a hálózat üzemeltetése mennyibe kerül, és hányan használják a köztéri netet. Annyit legalább sikerült megtudnunk, hogy az Antennia Hungária felkérés esetén készen áll újabb hotspotok telepítésére, és részükről a hálózat átnevezésének sincs akadálya. Ezt az igényt viszont a megrendelőnek, vagyis a Bp2017-nek kell jeleznie. Addig pedig marad a FINA 2017, 2018-ban is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »