Nem volt szükség az élőláncra

Nem volt szükség az élőláncra

Bár felsorakoztak A Város Mindenkié aktivistái csütörtök kora reggel, hogy élőlánccal akadályozzák meg a nyolcadik kerületben egy idősebb, beteg asszony kilakoltatását, végül nem volt szükség a tiltakozásukra. Az ingatlan kiürítését ugyanis, mint kiderült, időközben felfüggesztették.

Danó Andrásné Gizella holmiját összecsomagolva várta a huszonhárom négyzetméteres, villany nélküli ingatlanban, hogy felbukkannak-e a végrehajtók, az önkormányzat ugyanakkor azt állítja, már jóval korábban tájékoztatta az asszonyt arról, hogy „végleges intézményi elhelyezéséig” a lakásban maradhat.

Az asszony 2011-ben költözött a Szerdahelyi utcába, és elmondása szerint az ingatlan valódi bérlője csúnyán rászedte. Azt mondta neki, hogy mintegy négymillió forintért cserébe, egy lakáscserén keresztül elintézi, hogy az önkormányzati lakásnak ő legyen a hivatalos, bejegyzett bérlője. Danó Andrásné az összeget – elmondása szerint – át is adta a korábbi bérlőnek. Egy év múlva azonban, amikor az asszony bement az önkormányzathoz, megtudta, hogy a szóban forgó ingatlan tekintetében nem rendelkezik semmilyen jogosultsággal. A felhalmozódott több százezres tartozás törlesztésére – állítása szerint – azóta egyébként részlefizetési megállapodást kötött a kerülettel.

– Ilyen részletfizetési megállapodás nem jött létre, de egyébként sem a fennálló tartozás az elsődleges probléma ebben az ügyben, hanem az engedély nélküli lakáscsere és befogadás – ezt már a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája válaszolta megkeresésünkre. Mint írták, a lakás bérlője korábban Varga Attiláné volt, akinek a lakásbérleti jogviszonyát 2013 februárjában felmondták. A kezdeményezett peres eljárás eredményeként, Varga Attiláné (I. rendű) és Danó Andrásné (II. rendű) alperesek ellen 2014 márciusában jogerős bírósági végzés született. A bíróság a lakás kiürítésére, valamint a felhalmozott tartozás, a kiürítéséig a havi használati díj, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte őket. Az ítélet végrehajtása mindkettejük ellen jelenleg is folyamatban van. Hozzátették azt is, hogy az önkormányzatnak nincs kapcsolata Varga Attilánéval, a fennmaradó hátralék összege pedig több mint 270 ezer forint. A cukorbeteg Danó Andrásné havi nyugdíja elmondása szerint 26 ezer forint, melynek jelenleg felét fordítja törlesztésre és rezsire.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »