Nem volt kötelező: önként szavaztak a fideszesek a CETA-ra

Nem volt kötelező: önként szavaztak a fideszesek a CETA-ra

Őszinte vita zajlott a nagyobbik kormánypárt frakciójában, ám végül a nemzetközi lobbisták véleménye kerekedett felül a Fideszben, ezért támogatták kedden a képviselők az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Ugyanakkor kötelező frakció döntés nem volt, minden politikus a lelkiismerete szerint dönthetett, ám így is – a nyolctagú kereszténydemokrata frakció mellett – 94-en gondolták úgy, hogy támogatható az egyezmény.

A kilencvennégyek között volt Selmeczi Gabriella is, aki – a kedden tartózkodó – Horváth László párttársával tartott sajtótájékoztatót szerdán, így lehetőségünk volt megkérdezni, hogy valóban létezett-e törésvonal a Fideszben a CETA-kapcsán.

Selmeczi Gabriella elmondta, a frakció megváltoztatta a kormány korábbi álláspontját, így a CETA ideiglenesen sem léphet hatályba olyan területeken, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak.

„Ez volt az a pont, amire azt mondtuk, hogy akkor ez így mehet a ratifikációig”

– fogalmazott, hozzátéve: a ratifikációig sok víz le fog folyni a Dunán.

(Főleg, akkor ha addig elárasztják a kanadai élelmiszer dömpingáruk a kontinensünket, de ez már egy másik kérdés).

A lobbisták

Beavatott minket a Fidesz döntési mechanizmusába is. A frakció tagjai ugyan nem olvasták el a CETA hatalmas és nehéz anyagát, „ezért politikusként azt a bevált módszert” választották, hogy nemzetközi szakembereket (értsd: lobbistákat) kértek fel a szerződés értelmezésére. A frakció erről a beterjesztésről alkotott támogató véleményt.

„Tehát a frakció, amikor döntött, tisztában volt a CETA szerződéstervezet tartalmával, és annak politikai következményeivel”

– szögezte le a politikus

Kérdésünkre egyértelműsítette: a kormány támogatja, hogy az Európai Bizottság és a kanadai kormány aláírja a szabadkereskedelmi egyezményt október 27-én, „ahogy az összes többi tagország ezt támogatni fogja” – értékelte a nemzetközi helyzetet.

Kíváncsiak voltunk, hogy akik például tartózkodtak a Fidesz frakciójából, azok ezt miért tették?

„Azért döntöttem a tartózkodás mellett, mert az egész folyamattal szemben vannak fenntartásaim”

– hangsúlyozta Horváth László, aki úgy gondolta, hogy a CETA-val kapcsolatos ellenérzését tartózkodással tudja kifejezni a parlamentben. Nem volt kötelező frakcióálláspont – utalt arra, hogy a párttársai is szembemehettek volna a „nemzetközi szakértők” véleményével.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »