Nem volt hajlandó háborús bűnösnek nevezni Putyint a külügyminiszter

Nem volt hajlandó háborús bűnösnek nevezni Putyint a külügyminiszter

A demokrata pártiak tiltakozása ellenére is jóváhagyta Rex Tillerson külügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus. A meghallgatás során néhány szenátor azzal érvelt ellene, hogy nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Tillerson az elmúlt tíz évben szoros üzleti kapcsolatokat tartott fenn az orosz állami olajvállalattal, és jó viszonyban van Vlagyimir Putyinnal is.

Letette a hivatali esküt az Egyesült Államok 69. külügyminisztere, Rex Tillerson. „Az elnököt szolgálva mindig, mindenkor az összes amerikai ember érdekét szolgálom. És ismét megköszönöm az elnök úrnak ezt a rendkívüli lehetőséget” – mondta a ceremónián az amerikai külügyér.

Donald Trump azért nevezte ki az ExxonMobil olajipari óriás vezetőjét az amerikai diplomácia élére, mert teljesen új irányt akar szabni az USA külpolitikájának, gyakorlatiasabb, üzletközpontú hozzáállással.

„Ideje, hogy tiszta, friss tekintettel nézzünk a külügyekre és a minket körülvevő világra, és új megoldásokat keressünk a régi igazságokra alapozva” – így Trump.

Hírdetés

Az Exxonban csak „T-Rex” néven ismert cégvezér kinevezése nem ment simán. A Szenátus csak sokadik nekifutásra szavazta meg, hogy Tillerson legyen az új külügyminiszter: a tiltakozó demokraták közül végül négyen átszavaztak, így 56-43 arányban hagyták jóvá Trump döntését.

A törvényhozókat leginkább Tillerson orosz kapcsolatai aggasztották: az Exxon elnöke 10 éven át üzletelt Moszkvával több milliárd dollár értékben, 2013-ban pedig személyesen Vlagyimir Putyintól vette át a Barátságért Érdemrendet. A kinevezés ellenzői szerint Tillerson visszavonná az Oroszország elleni szankciókat. Januári szenátusi meghallgatásán igyekezett cáfolni, hogy elfogult lenne Moszkvával.

„Oroszország ma fenyegetést jelent, de nem megjósolhatatlan, hogyan érvényesíti a saját érdekeit. Megtámadta Ukrajnát, elfoglalta a Krímet, és támogatta a szír kormányerőket, amelyek brutálisan megsértik a háború törvényeit. NATO-szövetségeseink joggal tartanak az egyre aktívabb Oroszországtól” – jelentette ki a frissen kinevezett külügyér.

Arra viszont hiába kérték Tillersont a meghallgatáson, hogy háborús bűnösnek nevezze Vlagyimir Putyint az ukrajnai és szíriai beavatkozás miatt, az üzletember erre nem volt hajlandó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »