Nem viccel: letette az esküt az új ukrán elnök, majd gyorsan feloszlatta a kijevi parlamentet

Nem viccel: letette az esküt az új ukrán elnök, majd gyorsan feloszlatta a kijevi parlamentet

Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.
A humoristából államfővé választott Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

Hírdetés

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Az MTI szerint az eskütételi szöveg felolvasása után Zelenszkij átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.

A ceremónia után nem sokkal benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője. Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »