Nem vette át a Zsidó Nobel-díjat – mér izraeli állampolgárságától is meg akarják fosztani

Oren Hazan izraeli politikus támadott Natalie Portmannek, amiért a színésznő nem akar részt venni a Genesis-díj átadásán. A kulturális és sportminiszter, Miri Regev kijelentette: “Szomorúan hallottam, hogy egy zsidó színésznő azokhoz csatlakozott, akik Izrael csodálatos sikertörténetét a sötétség történetének tartják.

Oren Hazan izraeli politikus támadott Natalie Portmannek, amiért a színésznő nem akar részt venni a Genesis-díj átadásán. A díjat minden évben egy olyan zsidó embernek ítélik oda, aki kiemelkedően teljesít a saját szakmájában, azaz amolyan izraeli Nobel-díj. A kétmillió dollárral járó díjat idén Portmannek akarták adni, csakhogy a színésznő lemondta a megjelenést arra hivatkozva, hogy bizonyos “közelmúltbeli” események miatt “kellemetlenül” érezné magát, ha elmenne.

Portman azután nyilatkozta ezt, hogy pár nappal korábban kilenc palesztin tüntető meghalt, mikor az izraeli hadsereg élestölténnyel lőtt rájuk. A színésznő “hihetetlenül lehangolónak” tartja a legújabb fejleményeket, és szerinte “nem tudna nyugodt szívvel készülni az eseményre”.

Hírdetés

Erre válaszul a Likud párti Hazan “teljesen eszement” ötletnek nevezte, hogy Portmannek ítélték a díjat. Azzal vádolta a színésznőt, hogy bár a karrierje előmozdítása érdekében épít a származására, valójában nincs kapcsolata az országgal, hiszen négyévesen az Egyesült Államokba költözött. Ezután pedig felszólította Aryeh Deri belügyminisztert, hogy fossza meg Portmant az izraeli állampolgárságától – írja a Daily Mail.

A kulturális és sportminiszter, Miri Regev hozzátette: “Szomorúan hallottam, hogy egy zsidó színésznő azokhoz csatlakozott, akik Izrael csodálatos sikertörténetét a sötétség történetének tartják.”

A Gázai övezet határánál március 30-a óta tartanak a tiltakozások és az összecsapások, ezalatt legalább 34 palesztin tüntető meghalt, és több százan megsebesültek. Izraeli oldalon nincs áldozat.

Izrael állítása szerint csupán akkor nyit tüzet, ha a kerítés rongálását, a beszivárgást vagy a támadásokat akarja leállítani.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »