Nem veszélytelen az ünnep a háziállatok számára

Nem veszélytelen az ünnep a háziállatok számára

Az élőállat-ajándékozás ellen kampányolnak az állatmenhelyek karácsony előtt. Arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy fontolják meg az örökbefogadást. Az állatorvos pedig a karácsonyi túletetés veszélyeire figyelmezteti a gazdákat.

Az igazi tumultusra karácsony után számítanak az állatorvosi rendelőkben. A lakásban tartott házi kedvencekre nemcsak a díszek veszélyesek, sok esetben az ünnepek alatt a gazdik túletetik az állatokat.

„A kutya azt kell hogy egye, amit az év folyamán folyamatosan. Tehát a jutalomfalatok, kis husika az asztal alatt mind-mind potenciális veszélyforrás a kutya számára. Ugye összegyűlik ilyenkor a család, ott van húsz ember az asztalnál, és ha mindenki csak egy keveset ad a kutyának, lehet, hogy hasnyálmirigy-gyulladás lesz a vége” – figyelmeztetett Jandó Tamás szakállatorvos.

Karácsony környékén megnő az örökbefogadási kedv, mondta a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. Ugyanakkor Schneider Kinga arra hívja fel a figyelmet, hogy állatot ne adjon senki karácsonyi ajándékba. „Élő állatot senki ne adjon ajándékba, nem is elsősorban arra gondolok, hogy amikor a gyereknek karácsonyra a szülők örökbe fogadják vagy megveszik a kisállatot, hiszen, ha ez a szülőknek egy felelős döntése, és tisztában vannak azzal, hogy bár a gyerek kérte mégis ők lesznek a felelősek, akkor ezzel nincs is semmi probléma. Mi inkább azzal találkozunk, hogy azok jönnek ide, akik szeretnének a vidéki nagymamának vagy a régóta egyedül élő barátnak, barátnőnek egy szerintük jó, élő társat választani” – mondta a szóvivő.

Az Opheus Állatvédő egyesület is a kisállat ajándékozás ellen indított kampányt az ünnepek előtt. „Ünnepek után, akár húsvét után vagy születésnapok után sokszor hívnak bennünket, de többször azért, mert elköltöznek, külföldre költöznek, mindenkinek azt javasoljuk, hogy mindenki próbálja meg a saját családi körében megoldani ezeket a dolgokat. Élő állatokat utcára tenni, eldobni semmiképpen sem lehet” – jelentette ki az egyesület vezetője, Seres Zoltán.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy hidegben az udvaron tartott állatokat is érdemes legalább éjszakára beengedi a lakásba vagy legalább az előszobába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »