Nem veszélyes az azbesztcement a Ligetben

Független vizsgálatok igazolják, hogy a városligeti volt Hungexpo-irodaházaknál talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Az egészségre veszélyes szórt azbeszt nem található a területen – közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel.

Még július közepén kezdték meg a volt Hungexpo-irodaházak bontását a Városligetben, és a Ligetvédő csoport már ekkor felhívta a figyelmet arra, hogy rákkeltő azbeszt kerülhetett a levegőbe.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a bontási munkálatok szakszerűen zajlottak. Kommünikéjükben felidézik: a műszaki ellenőr július 16-án a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított az építési törmelékben a leendő Magyar Zene Háza területén a bontási munkáknál. A gyanús anyagot a kivitelező az előírásoknak megfelelően körbekerítette, és felfüggesztette a munkát az érintett területen. A műszaki ellenőr ezt rögzítette az építési naplóban, valamint engedélyt adott arra, hogy folytassák a munkát a nem szennyezett területen.

Egészségre nem veszélyes

Közölték: a cég kezdeményezésére Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke a szervezet további szakembereinek bevonásával független vizsgálatot végzett, amely megerősítette, hogy a volt Hungexpo-irodaházak területén kizárólag a vállalat műszaki ellenőre által feltételezett helyeken található meg az azbesztcement-tartalmú építési hulladék, amelynek kezelését minden előírást betartva végzik. Hangsúlyozták: a területen, ahogy korábban is többször jelezték, nem található az egészségre valóban veszélyes úgynevezett szórt (szálas) azbeszt.

A cég múlt pénteki közleményében idézte a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének az azbesztcement készítéséről szóló alábbi tájékoztatását: „az eljárás során körülbelül 90 százalék cementet 10 százalék azbeszttel kevertek, és nedves eljárással formába sajtoltak. A cement jól megkötötte az azbesztszálakat, és beépített állapotban ezekről az azbeszttermékekről nem szabadulhatott fel veszélyes mennyiségű azbesztszál.”

Az építőiparban korábban azbesztcement tetőfedő palát használtak.

Karácsony tisztázni kívánja a helyzetet

Korábban Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke közleményében törvénytelenségről írt, úgy véli „tanúk és videofelvételek igazolják”, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül zajlott. Ezért a polgármester a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetéséhez és az illetékes kormányhivatalhoz fordul annak érdekében, hogy tisztázódjon a gyanú, mely szerint az egyik épületből rákkeltő azbeszt juthatott az építési törmelékbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »