Nem várt vendég is megjelenhet a foci-Eb-n

Eltiltása ellenére meghívhatják a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnökét.

A nemzetközi szövetség (FIFA) által eltiltott Platini magánemberként vehet részt az Eb-n Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkárának beszámolója szerint.

„Michel Platinit meghívhatjuk az Európa-bajnokságra, amennyiben nem hivatalos szerepben jelenik meg” – nyilatkozta a főtitkár, aki a FIFA etikai bizottsága nevében tájékoztatást nyújtó Hans-Joachim Eckert levelére hivatkozott. „Ezt az információt továbbítjuk a végrehajtó bizottságunknak, ők hoznak döntést arról is, hogy az egész tornára meghívjuk-e Michel Platinit” – közölte.

Teodoridisz hozzátette: nem valószínű, hogy a játékosként az 1984-es, szintén Franciaországban rendezett kontinensviadalon kilenc találattal gólkirályi címet nyert korábbi kiváló futballista ott lesz pénteken Párizsban a Franciaország–Románia nyitómérkőzésen, amelyet Kassai Viktor vezet majd. Kommunikációs irodája azt a tájékoztatást adta, hogy Platini jelenleg nem tervezi az egy hónapos torna mérkőzéseinek meglátogatását.

„Összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés”

Platinit azért tiltotta el eredetileg nyolc évre a nemzetközi szövetség, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, és késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Platini és Blatter „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt kapott nyolcéves eltiltást, amelyet fellebbezésük után előbb hat évre csökkentettek, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) május 9-én hatról négy évre mérsékelte a felmentésért folyamodó francia sportvezető eltiltását. Platini ezután bejelentette, hogy lemond az elnöki tisztségről, és ezt a döntését az UEFA athéni tisztújító kongresszusán, szeptember 14-én hivatalossá is teszi.

Az európai szövetséget szeptember 14-ig a spanyol alelnök, Ángel María Villar vezeti, ő adja majd át a franciaországi Eb július 10-i döntője után a győztes csapatnak járó serleget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »