Nem várható drágulás

Nem várható drágulás

Nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyinál 200 forinttal alacsonyabb, nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A szakmai szervezet szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani az idén a tavaszi kalászosoknál. A tájékoztató ár nem kötelező és még csak nem is ajánlott, célja az orientálás. Egy tonna tavasziárpa-vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forint körüli összeget fizettek, míg 2017-ben egy tonna zabvetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

Hírdetés

A tavaszi árpa szaporítóterülete csaknem azonos az előző évivel – fejtette ki Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója. Mivel az utóbbi években csökkent e termény árutermő területe, a 8-10 éve még 4-6 ezer hektáros szaporítóterület is visszaesett 2-2,5 ezer hektárra. Jelentősen szűkült a zab vetésterülete is, így a vetőmag-termőterület is 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott. Még ez is jó, nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget.

Az ókészletek minimálisak, a sörárpánál nincs érdemi mozgás, a takarmányárpa esetében azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa vetőmagkészletei elegendők lesznek, a zab esetében azonban előfordulhat, hogy hiány alakul ki. A VSZT egyik növénynél sem számolt be minőségi problémákról. A visszajelzések szerint a tavaszi kalászosoknál közepes vetőmagkeresletre lehet számítani. Ugyanezt erősítette meg a Világgazdaságnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József is, aki nem számít nagyobb vetésterület-változásra.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »