Nem változtatott az orosz jegybank az alapkamaton

Nem változtatott az orosz jegybank az alapkamaton

A várakozásokkal összhangban, nem változtatott az alapkamat 7,5 százalékos szintjén Oroszország központi bankja.

A jegybank igazgatótanácsa a pénteken tartott ülése után kiadott közleményében kiemelte, hogy az előző, szeptemberi tanácskozás óta stabilizálódott a helyzet az orosz pénzpiacokon. Mindazonáltal az inflációs kockázatok továbbra is erősek, különösen rövid távon.

Az éves infláció jövőre az 5 és 5,5 százalék közötti sávban várható, és csak 2020-ban csökken 4 százalékra.

A döntés kihirdetése után alig változott a rubel árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében: a dollár jegyzése 0,5 kopejkával, 65,79 rubelre, az euróé pedig 1,5 kopejkával, 74,73 rubelre erősödött.

Az igazgatótanács szeptember közepén 7,25 százalékról 7,5 százalékra emelte az alapkamatot a felerősödött inflációs kockázatok és geopolitikai aggodalmak miatt, és nem zárt ki további kamatemelést. Ezt megelőzően csaknem négy éve, 2014 decemberében emelt kamatot.

Hírdetés

Közleményében a jegybank úgy fogalmazott, a további kamatemelésről annak függvényében döntenek, hogy az előrejelzéséhez képest miként alakul az infláció és a gazdasági növekedés, illetve figyelembe veszik a külső kockázatokat és a pénzpiacok reagálását.

A központi bank elemzői azzal számolnak, hogy

Oroszország hazai összterméke (GDP) idén 1,5-2 százalékkal, jövőre pedig 1,2-1,7 százalékkal bővül.

A gazdaság a potenciálist megközelítő ütemben növekszik, szeptemberben nőtt az ipari termelés, mérsékelten erősödött a fogyasztói kereslet és tovább emelkedtek a beruházások – mutatott rá a központi bank, hozzátéve, hogy jövőre, főleg az év elején, kissé visszafoghatja a gazdasági aktivitást az általános forgalmi adó tervezett emelése.

Legközelebb december 14-én tart kamatdöntő ülést az orosz jegybank.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »