Nem változik a karácsonyfa ára

Nem változik a karácsonyfa ára

A fenyők méterenkénti kiskereskedelmi ára nem változik a tavalyihoz képest – közölte Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (Makert) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az elnök a karácsonyfavásár kezdetén elmondta: a legnépszerűbb az idén is a luc-, a nordmann- és az ezüstfenyő. A fővárosban és vonzáskörzetében a nordmann népszerűsége töretlen, talán már meg is előzte a lucfenyőt, az országos átlagban azonban továbbra is a lucfenyő áll az első helyen – tette hozzá.

A lucfenyő méteréért átlag 3000-3500, az ezüstfenyőért 5000 forintot kérnek. A nordmannfenyő métere 8000, a két méternél nagyobb nordmann árát egyedileg állapítják meg. Az árak az eladás helyétől és a kiskereskedelmi egység típusától függően különbözhetnek.

Lesz elég fenyőfa

A gyökeres, cserepes karácsonyfák a forgalom 10-15 százalékát adják – tette hozzá.

Biza Klára kiemelte: a karácsonyfa minőségére nincsenek minőségi előírások, az áru származását viszont igazolni kell.

Tájékoztatása szerint lesz elég fenyőfa az idén importból és hazai termésből. Zala és Vas megye főleg déli, Somogy megye északi területein őstermelők és erdészetek foglalkoznak karácsonyfának való fenyő termesztésével. Hangsúlyozta: nincs szó a természet megkárosításáról, a fenyőtermesztés néhány ezer magyar család megélhetését adja.

Közlése szerint a kertészeti árudákban kínált vágott fenyőket csak december első napjaiban vágják ki, nem úgy a nagy mennyiséget olcsón kínáló árusítóhelyeken értékesítetteket. Ezek kitermelését értelemszerűen előbb megkezdik, hogy már december első napjaira a kereskedelmi egységekben lehessenek. A vágott karácsonyfákat az ünnepek elmúltával összeaprítják, és komposztálják vagy elégetik – jegyezte meg az elnök.

Alkalmi engedély

Hozzátette: a kertészeti árudák nem nézik jó szemmel, hogy ebben az időszakban megszaporodnak az utcán, alkalmi engedéllyel árusítók. Az utcai őstermelői engedéllyel árusítók ugyanis nem fizetnek helyi iparűzési adót, nem terheli őket az alkalmazottak után fizetendő járulékok és bérleti díjak kötelezettsége sem – fejtette ki.

Biza Klára szólt arról is, hogy a műfenyő forgalma változatlan vagy kissé alábbhagyott, aki ugyanis ilyet akar állítani a lakásába, valószínűleg már megvásárolta az előző években.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »