Nem válogatnak az amerikai légicsapások sem! Megölik az ártatlanokat is a terroristákkal együtt

Feltételezhetően amerikai dróncsapás végzett 18 emberrel Afganisztánban, többségük az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosa volt, de valószínűleg voltak köztük civilek is – közölték szerdán afgán tisztségviselők.

A légicsapást a Pakisztánnal szomszédos Nangarharban hajtották végre, a halálos áldozatok közül 15-en IÁ-szélsőségesek, de hárman minden bizonnyal civilek voltak – ismertette Mohammed Ali, Acsin körzet rendőrfőkapitánya. A későbbi áldozatok egy házban gyűltek össze, hogy meglátogassanak valakit, aki nemrég tért vissza a muzulmán hívők hagyományos mekkai zarándoklatáról, a haddzsról. A drón célba vette a házat, és többségükkel végzett – tette hozzá Ali. Ugyanakkor a tartományi rendőrség egy szóvivője szerint a támadásban több magas rangú IÁ-tag meghalt, de civil áldozatok nem voltak.

 A kabuli amerikai parancsnokság egyik szóvivője megerősítette, hogy a légierő terrorellenes bevetést hajtott végre a térségben. Hozzátette, hogy ki fogják vizsgálni a civil áldozatokról szóló jelentéseket.  z Iszlám Állam becslések szerint több száz vagy akár több ezer harcost is toborozhatott már Pakisztánban és Afganisztánban. A terrorszervezet ottani bástyájának a Nangarhar tartományban fekvő Acsin körzete számít.

A szövetségesi viszonyban lévő Kabul és Washington között régóta feszültségeket okoz az, hogy a szélsőségesek ellen végrehajtott amerikai légicsapásoknak időnként polgári áldozatai is vannak.Az idén január és augusztus között az amerikai harci repülőgépek több mint 800 rakétát indítottak, illetve bombát dobtak le Afganisztán területén a dzsihadisták ellen, és több mint 3500 légi támogató bevetésen vettek részt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »