Nem vállalja az arcát az ellenzék

Civil jelöltek mögé bújik el a baloldal és a Jobbik a soron következő időközi választásokon.

Az április 8-i országgyűlési választáson vereséget szenvedett ellenzék magukat függetlennek, civilnek nevező helyi politikusok mögé áll be az időközi önkormányzati választásokon. Pártlogóval az MSZP csak Sopronban, az LMP pedig Veszprémben mer kiállni a Fidesz–KDNP jelöltjeivel szemben.

Hajdu László (DK), Budapest XV. kerületének április 8-án országgyűlési képviselővé választott eddigi polgármestere Németh Angéla alpolgármestert ajánlja utódjának. A kerület eddigi vezetője ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be.

Hajdu László emlékeztetett arra, hogy a kerület irányítását az időközi önkormányzati választásig – amely várhatóan szeptember végén lesz – ­Németh Angélának adta át. Közölte: Németh a Rászorulókat Támogatók Egyesülete és a Szolidaritás Mozgalom civil jelöltjeként indul, és remélik, hogy a helyi pártok is támogatni fogják. A Fidesz–KDNP László Tamás korábbi polgármestert, volt országgyűlési képviselőt indítja a XV. kerületi időközi polgármester-választáson.

Nem biztos, hogy jó taktika rejtőzködni a voksoló polgárok elől Fotó: Teknős Miklós

Józsefvárosban már megvalósult a baloldali összefogás, Győri Péter egykori SZDSZ-es fővárosi közgyűlési képviselő, a Menhely Alapítvány jelenlegi elnöke indul függetlenként a civilek és ellenzéki pártok támogatásával a július 8-i időközi polgármester-választáson. A polgármesteri címért Pintér Attila független jelölt és Fehérvári István Zsolt, a Munkáspárt jelöltje is megmérkőzik.

Hírdetés

A Fidesz a jelenlegi alpolgármestert, Sára Botondot indítja a Kocsis Máté egyéni országgyűlési képviselői győzelme ­miatt megüresedett poszt elnyeréséért.
Az V. kerületben szintén egy független jelölt, Nagy Béla nyugdíjas pedagógus mögé állt be az ellenzék az időközi önkormányzati képviselő-választáson. Szintén függetlenként indul itt Schmuck Andor, aki a Tisztelet Társasága révén örvend szélesebb ismertségnek.

A kormánypártok Balla Valéria Emesét indítják. A főváros V. kerületének 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselő-választást szintén július 8-án, mert az eddigi képviselő, Böröcz László (Fidesz–KDNP) a tavaszi parlamenti választáson ország­gyűlési mandátumot szerzett. A Jobbik korábban már közölte, hogy pénzügyi okok miatt nem indít önálló jelölteket a budapesti időközi önkormányzati választásokon.

A miskolci 12-es választókörzetben július 15-én tartandó időközi önkormányzati választáson a sokak (legalábbis a mögötte állók szerint sokak) által csak Rokker Zsoltiként ismert humorista, Erdei Sándor indul függetlenként az ellenzéki pártok támogatásával.

A Munkáspárt részéről Fülöp József Istvánné száll harcba a képviselőségért, a kormánypártok pedig Nagy Ákost indítják. Miskolcon Hubay György (Fidesz) országgyűlési képviselővé választása miatt járulhatnak az urnák elé a körzet polgárai.

Sopronban is időközi önkormányzati választás lesz július 15-én, mivel le kellett mondania önkormányzati mandátumáról Barcza Attilának is, aki Győr-Moson-Sopron megye 4. választókerületében győzött április 8-án. Ez az első olyan időközi választás, ahol egy ellenzéki párt, jelen esetben az MSZP ringbe száll, Sógor Ferencet indítják Rétfalvi Csaba független és Filep Márk Fidesz–KDNP-s jelölttel szemben.

Szintén ugyanekkor voksolnak a veszprémi 8-as választókerületben is, ahol azért lesz szavazás, mert Ovádi Péter (Fidesz–KDNP) országgyűlési mandátumot szerzett. A körzetben a kormánypárti Kovács Áron az ­LMP-s Zelenák Adriánnal küzd meg az önkormányzati képviselői mandátumért.

Az ellenzék Körömi János független jelöltet támogatja a békéscsabai időközi önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP-jelölt Paláncz Györggyel szemben. Mint ismert, Békés megye 8. számú egyéni választókerületének korábbi képviselője, a fideszes Herczeg Tamás a parlamentbe jutott, ezért írtak ki új választást július 22-re.

Pásztó kilóg a sorból, itt a képviselő-testület feloszlása miatt tartanak augusztus 12-én időközi önkormányzati választást. A Magyar Idők információja szerint Farkas Attila korábbi alpolgármester indul a Fidesz–KDNP színeiben a Nógrád megyei város polgármesteri címéért, a kormánypártok csapata nyolc, részben új jelöltből fog állni.

Úgy tudjuk, hogy az eddigi polgármester, Dömsödi Gábor – aki április 8-án az LMP színeiben próbálkozott – újra függetlenként méretheti meg magát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »