Nem vállalja a felelősséget eltűnt és meghalt lakójáért a nyugdíjasház

Nem vállalja a felelősséget eltűnt és meghalt lakójáért a nyugdíjasház

Nem vállalja a felelősséget az a balatonfűzfői nyugdíjasház, ahonnan eltűnt, majd meghalt egy idős férfi. Az eset még tavaly nyáron történt. Fogyasztóvédelmi magazinunkat, a Panaszkönyvet azonban most kereste fel a család. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.

„Szeretet, mosoly, gondoskodás.” Így hirdeti magát a balatonfűzfői Támasz Idősek Otthona és Nyugdíjasház. András és családja úgy gondolta idős édesapjuk jó helyen lesz a balatonfűzfői intézményben, mely – az idősotthoni ellátás mellett, nyugdíjasház néven apartmanokat is biztosít olyanok számára, akik képesek ellátni magukat. A család 4 millió forintot fizetett ki a férfi beköltözésekor, majd ezután minden hónapban még csaknem 70 ezer forintot. Ezért az árért az egyéb szolgáltatások mellett 24 órás portaszolgálat jár. Szóban azonban felügyeletet ígértek az idős férfinak a nyugdíjasház részen is.

Tavaly nyáron az idős férfi egy hétvégén elhagyta az apartmanját, és nem ment vissza. Bár a felesége azonnal jelezte az intézménynek, hogy baj lehet, csak 5 nappal később kezdtek el intézkedni. Mire a keresőcsapatok rátaláltak a férfira, már halott volt. „Amiatt, hogy nem jelentették ezt rögtön olyan szervek felé, akik érdemben tudtak volna foglalkozni ezzel a kérdéssel, tulajdonképpen a lehetőségét vették el annak, hogy élve, egy-két nap után, lehet, hogy rossz egészségügyi állapotban, de megtaláljuk édesapámat” – véli Zsibrita András.

A nyugdíjasház semmilyen felelősséget nem vállal az ügyben, állításuk szerint ők az idős férfivel mindössze egy lakásbérleti szerződést kötöttek. A Panaszkönyv stábja rejtett kamerával járt utána, milyen a szóbeli tájékoztatás az intézményben az idősek felügyeletéről és biztonságáról. Az intézményvezetőtől a nyugdíjas házról, vagyis az apartmanokról kértek tájékoztatást:

„– Nyugdíjasházi lakóinknál ez úgy működik, hogy van maga az a rendszer, hogy különböző szintek vannak az épületben, és minden szintnek van csoportvezető ápolója. (…) Ők azokat a lakókat folyamatosan látják, nézik, őrzik, akik az ő szintjükön van.
– De be is megy a szobájába?
– Hát, úgy megy, hogy bekopog, tehát nem tör rá az idős emberre, hanem bekopog, érdeklődik, jól van-e, nem szorul-e segítségre.
– Ez napi szinten?
– Igen. Igen, igen.

A Panaszkönyvnek adott tájékoztatás szerint az intézmény a szerződésben is vállalja a felügyeletet: „Az intézmény részéről ott szerepelnek azok a szolgáltatások, amit mi nyújtunk. Ugye ez a 24 órás nővéri felügyelet” – tette hozzá.

Az ügyvezető igazgatót ennek ellenére mégsem vállalja a felelősséget a férfi eltűnéséért és haláláért.

– A bácsi az épület másik szárnyában üzemelő apartmanháznak volt a lakója, gyakorlatilag neki semmilyen ápolási, gondozási szükséglete nem volt. Igazából ott egy lakást bérelt.
– A szerződésben sem vállaltak önök semmilyen felelősséget?
– Nem vállaltunk

– mondta Istenes Gábor, a Nexus Fűzfő Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető azt elismerte, hogy tartottak belső vizsgálatot, de ennek eredményét nem akarta nyilvánosságra hozni.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »