Nem ütött vissza a románokkal kötött koalíció Besztercén

Nem ütött vissza a románokkal kötött koalíció Besztercén

Nem volt káros hatással az RMDSZ Beszterce–Naszód megyei szereplésére, hogy a szervezet a megyei és a besztercei önkormányzat szintjén román pártokkal lépett koalícióra, és azokkal közös listán indította jelöltjeit – értékelte a Krónikának Décsei Attila.
Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke szerint a döntés nem befolyásolta negatívan a helyi szervezeteket, sőt a szövetség saját listával több községben duplázni tudott, így összességében hét önkormányzati képviselői mandátummal többet szerzett, mint ezelőtt négy évvel. A még a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a Pro Románia Párt alkotta koalíció révén pedig sikerült megőrizni a besztercei tanácsosi helyet, és 12 év után visszakerülni a megyei önkormányzatba.

Hírdetés

– nyilatkozta lapunknak Décsei Attila, aki szerint a szavazatok számából egyértelműen kitűnik, hogy saját listával sem a besztercei, sem a megyei tanácsban nem ugrotta volna meg az 5 százalékos választási küszöböt az RMDSZ. Hozzátette, bár a román pártokkal kötött alkunak bírálói is akadtak, vélhetően ezek úgysem szavaztak volna a szövetségre.

A községekben saját listán jobb eredményeket értek el, mint négy éve, az eddigi 26-ról 31-re nőtt a helyi önkormányzati képviselők száma, így a koalícióval nyert besztercei és megyei tanácsosi mandátumot is hozzáadva, összesen 33 tanácsosi mandátumot szereztek.

Emellett sikerült megőrizni a polgármesteri széket Árpástó községben, ahova a megye legnagyobb magyar települése, Magyardécse tartozik, és 7 tanácsosával a helyi önkormányzatban is egyszerű többsége van a szövetségnek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »