„Nem ülnek otthon, az a baj” – Szigorították a korlátozásokat Máramarosban a hazatért vendégmunkások miatt

„Nem ülnek otthon, az a baj” – Szigorították a korlátozásokat Máramarosban a hazatért vendégmunkások miatt

Egész Máramaros retteg a Borsára Olaszországból hazatért vendégmunkásoktól, akik a hatóságok szerint nem tartják be az elkülönítésre vonatkozó intézkedéseket. Ezért az észak-erdélyi megyében még az országos kijárási tilalom kihirdetése előtt prefektusi rendelettel szigorították a korlátozásokat.
„Nagyon sokan jöttek vissza, főleg a történelmi Máramaros területére, és nem ülnek otthon, ez a baj” – jelentette ki a Krónikának Vida Noémi nagybányai alpolgármester, amikor kedd délben arról kérdeztük, miért vált szükségessé az óvintézkedések szigorítása Máramarosban.

Az észak-erdélyi megyében még az országos kijárási tilalom kihirdetése előtt szigorították a járvány terjedését akadályozó korlátozásokat.

Nicolae Ungur prefektus, a sürgősségi helyzetekért felelős megyei bizottság elnöke azzal indokolta a szigorú intézkedést, hogy Bukarest után az észak-erdélyi megyében vannak a legtöbben karanténban.

„Annyi borsai jött, hogy a megye tönkre van menve. Hazajöttek Olaszországból és hozták a betegséget”

– erősítette meg a Krónikának Böndi Gyöngyike Máramaros megyei RMDSZ-es önkormányzati képviselő is. A volt parlamenti képviselő szerint Nagybányán nem jelent gondot az otthonmaradás a lakosság nagy része számára.

„Nagybányán látom, hogy nagyon kevesen vannak az utcákon, a bányaiak eléggé fegyelmezettek” – mesélte a 2004-2008 között Máramaros megye prefektusaként, majd 2009-2012 között alprefektusként tevékenykedő Böndi Gyöngyike. A megyei tanácsos egyébként épp gyűlésre készült, amikor telefonon hívtuk; mint lapunknak elmondta, egyenként hívják őket az egyeztetésre, így az 2-3 órára is elhúzódik.

Az Emaramures.ro helyi hírportál arról számolt be, hogy a megyében hétfőn 10 új koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak, mindannyian borsaiak és egy héttel ezelőtt érkeztek haza külföldről. Az egyébként tünetmentes betegeket egy erre kijelölt kórházba szállították kezelésre.

Hírdetés

A hírportál szerint a kisvárosban hétfőn 159 személy volt karanténban és 325 otthoni elkülönítőben.

Nagyon sok lakosunk van, aki külföldön dolgozott és most hazajött. Bukarest után a második helyen vagyunk, ami a karanténban lévők számát illeti” – indokolta a HotNews hírportálnak Nicolae Ungur Máramaros megyei prefektus az észak-erdélyi megyében még kedden meghozott szigorú intézkedéseket.

A kormánymegbízott elmondta: a megyében nagyon sokan vannak otthoni elkülönítőben, de sokan vannak olyanok is, akik a határon nem vallották be, hogy honnan jöttek. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy szükségünk van ezekre a tiltásokra ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a betegség terjedésének veszélyét” – fogalmazott a prefektus, aki szerint

a térségben 400 személy van karanténban és több mint 2000 otthoni elkülönítőben.

A 2020/14-es számú, szerda 0 órától életbe lépő prefektusi rendelet kimondja: kijárási tilalmat rendelnek el egész Máramaros megye területén, csak a munkahelyükre, élelmet, állateledelt, gyógyszert vásárolni mehetnek az emberek, illetve ha gyerekükre kell vigyázniuk, idős hozzátartozójukat ellátniuk. Emellett rövid időre engedélyezett a lakhelyhez közeli séta, állatsétáltatás.

A közterületen tartózkodóknak a hatóságok kérésére munkahelyi igazolást, vagy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatni.

A rendelet azt is kimondja, hogy a rendőrség és a csendőrség ellenőriz minden, a megye területére belépő gépkocsit, és az utasokat nem csak a kiindulópontjukról kérdezik ki, hanem arról is, hogy előtte hol jártak.

Nicolae Ungur prefektus Gabriel Zeteának, a megyei önkormányzat elnökének a kérésére rendelte el a korlátozások szigorítását Máramaros megye területén. A tanácselnök – aki egyben a megyei válságstáb alelnöke – közleményében rámutatott: Románia két héttel hamarabb felveheti a harcot a járvánnyal, mint Olaszország vagy Spanyolország, ezért ezeknek az országoknak a hibáiból tanulva szigorítani kell az óvintézkedéseket.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »