Nem tűri meg a párt Macron támogatóit

Nem tűri meg a párt Macron támogatóit

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetősége hivatalosan is kizárta soraiból azokat, akik támogatják a kormányt. Kiterjesztették befolyásukat az elmúlt félév alatt Afganisztánban a tálibok.

Szándékos gázolás és lövöldözés történt Manhattanben. A The New York Times beszámolója egyelőre hat halálos áldozatról említ, több sérült mellet. Szemtanúk szerint egy fehér pick-upból először lövéseket adtak le, majd a gépjármű egy iskolabusszal ütközött ezután egy bicikli útra hajtott ahol több embert is elütött. A New York-i rendőrség azt írta a twitterén, hogy egy embert őrizetbe vettek, több elkövetőt egyelőre nem keresnek. Vizsgálják, hogy terrortámadásról van-e szó.

 

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetősége hivatalosan is kizárta soraiból azokat, akik támogatják a kormányt – írja a Le Figaro. A kizárás az Emmanuel Macron államfőt támogató öt országosan ismert jobboldali politikust érinti, a miniszterelnök mellett többek között Gérald Darmanin költségvetési minisztert. A köztársaságiak hivatalos frakciójában százan foglalnak helyet, míg a kormányt támogató jobboldali Konstruktívak 34 képviselővel rendelkeznek. A kizárást azzal indokolta a Köztársaságiak vezetősége, hogy a kormánytöbbséghez a politikusok egyénileg csatlakoztak, a nemzetgyűlési választásokon a jobboldal jelöltjeivel szemben az államfő pártjának jelöltjeit támogatták.

 

Kiterjesztették az általuk elfoglalt területeket és befolyásukat az elmúlt félév alatt Afganisztánban a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok. Az amerikai szenátus afganisztáni újjáépítést felügyelő bizottságának jelentéséről a Reuters számolt be. A dokumentumban közölt adatokból kitűnik, hogy augusztusig a 407 afganisztáni körzet 13 százaléka volt a radikális iszlamista mozgalom közvetlen ellenőrzése vagy befolyása alatt, míg februárban ez a mutató még csak 11 százalék volt. Ugyanakkor összességében a tálibok uralta térségeket is beleszámítva a közép-ázsiai ország körzeteinek mintegy 43 százalékában folynak harcok azok ellenőrzéséért. Ez az arány 3 százalékkal növekedett az elmúlt hat hónapban. Az adatok az egyre romló biztonsági helyzetet mutatják a konfliktus dúlta közép-ázsiai országban, ahol az Egyesült Államok több ezer katonával van jelen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »