Nem tűntek el a gyanús tejek

Nem tűntek el a gyanús tejek

Hiába tüntetett ellene a terméktanács, és kapott ígéretet az együttműködésre a kormánytól, továbbra is a magyar boltok polcain maradhattak a főleg szlovák gyártású, vélhetően áfacsalásban érintett UHT-tejek. A lapunkban korábban bemutatott, étolajokat is vizsgáló szakértői csoport több kis boltban, Reál- és Coop-üzletben is talált a termékekből.

Továbbra is jelen vannak a magyar ágazatban a gyanús importtejtermékek, különösen a dobozos tejek és a félkemény sajtok. A hazai polcokról nem tűntek el a magyarnál jóval olcsóbb, főleg szlovák eredetű 1,5 százalékos UHT-tejek – tudta meg lapunk.

Pedig mintegy másfél hónapja vonultak utoljára utcára a tejtermelők, több beszállító ellen is tiltakoztak. Szerintük amíg a hazai feldolgozók együttműködnek a meghatározó élelmiszer-kiskereskedelmi láncokkal, addig több nagykereskedő cég az elmúlt években egyáltalán nem vásárolt magyar feldolgozótól UHT-tejet.

Azt is kifogásolták, hogy a kormány, az eredeti tervétől eltérően, csak a friss tej áfáját akarja csökkenteni jövőre 5 százalékra, az UHT- és a féltartós tejét, valamint a félkemény sajtokét nem. Megírtuk, a termelők attól tartanak, ezzel folytatódnak az áfacsalások a piacon. Korábbi petíciójukban egyeztetést szorgalmaztak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között.

Maradtak

Úgy tűnik, eddigi akcióik nem voltak sikeresek, hiszen ezek a termékek továbbra is ellepik a magyar boltok polcait. Lapunk több cikken keresztül számolt be róla, hogy egy adószakértőkből álló csoport gyanús eredetű étolajokat vásárolt, amelyek minden valószínűség szerint áfacsalással kerültek többek között a CBA és a Reál polcaira. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre magyarázat lehet a szakértők szerint az, hogy a termékek áfáját elcsalták.

A gyanús UHT-tejek akár 100 forinttal is olcsóbbak a magyar termékeknél (képünk illusztráció) Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Ugyanez a csoport UHT-tejeket is vásárolt. Több kis boltban, Reál- és Coop-üzletben is elsősorban szlovák eredetű termékekre bukkant. Gyanúsnak találták a Benefit, a Mileko, a Boni és a Madeta egyliteres termékeit. Ezek a tejek 119-től 159 forintig terjedő áron voltak kaphatók. A magyar termékek sok esetben 50-60, de akár 100 forinttal is többe kerülhetnek.

– Hiába kaptunk több kormányzati ígéretet a helyzet megváltoztatására, azok nem teljesültek

– mondta lapunknak Hegedűs Imre, a Tej Terméktanács elnökségi tagja. Hozzátette, Lázár János kancelláriaminiszter körülbelül másfél hónapja közölte, együttműködnek a tanáccsal, de azóta három megkeresésükre sem érkezett válasz a tárcától. Hangsúlyozta, valószínűleg ősszel folytatják a munkát, amivel végleg szeretnék eltüntetni ezeket a termékeket a magyar polcokról.

A Tesco a legfertőzöttebb

Hegedűs Imre és a szakértői csoport is azt mondta, kisebb üzletekben nem kaphatók nagy tételben a gyanús termékek, a leginkább „fertőzött” multinacionális cég a Tesco, ahol a Mileko nevű szlovák márka a legelterjedtebb.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) megkeresésünkre közölte, június közepén 22 külföldi, szlovák, cseh és lengyel előállítású terméket kellett kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt a jelölésen szereplőnél. Az áruk között szerepelt a Mileko és a Tesco saját márkás terméke is. Kiemelték, az adatok kizárólag a megvizsgált tételekre vonatkoznak, az előállítók más termékeire nem. Hozzátették, az ellenőrzéseket, mintavételeket folytatják, azok a nyári szezonális ellenőrzésnek is részei lesznek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Reál és a Coop tegnapi lapzártánkig nem reagált a tejekkel kapcsolatos megkeresésünkre. A Tescónál arról is érdeklődtünk, hogy ha étolajat kizárólag magyar gyártótól vásárolnak, akkor a tejjel miért nem ugyanígy járnak el. Tőlük sem érkezett reakció.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »