Nem tudott megállapodni Moszkva és Washington – egyelőre nem lesz még béke Szíriában

Kudarcba fulladtak hétfőn az amerikai és az orosz külügyminiszter közötti egyeztetések a szíriai tűzszüneti megállapodásról. A sikertelen tárgyalás után néhány órával a két ország elnöke is informális megbeszélést folytatott egymással.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 országcsoport csúcstalálkozójának otthont adó Hangcsouban vasárnap és hétfőn is tárgyalt, de nem tudott áttörést elérni és megállapodni Szíria ügyében, s továbbra is nézetkülönbségek vannak köztük. Diplomaták szerint “technikai kérdések” állnak a megállapodás útjában.

Két héten belül ez már a második alkalom, hogy nem sikerül közös nevezőre jutnia Washingtonnak és Moszkvának Szíriáról. Legutóbb augusztus 26-án Genfben tárgyalt erről a két külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium hétfői tájékoztatójában hangsúlyozta: semmi szükség drámai kijelentéseket tenni amiatt, hogy Kerry és Lavrov nem jutott megállapodásra Szíria ügyében. A két külügyminiszter legközelebb várhatóan New Yorkban találkozik majd a jövő héten kezdődő ENSZ-közgyűlés alkalmával. A szíriai ellenségeskedés abbahagyásáról a két tárcavezető jóvoltából még februárban létrejött megállapodás heteken belül zátonyra futott, Washington szerint ugyanis Bassár el-Aszad szíriai elnök megsértette az egyezséget.

A Fehér Ház a két külügyminiszter tárgyalása után nem sokkal azt közölte, hogy a kelet-kínai metropoliszban Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott. A több mint egyórás informális megbeszélésről egyelőre csak annyit tudni, hogy Szíria és Ukrajna volt terítéken. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA orosz hírügynökség szerint azt mondta, hogy a “találkozó a vártnál tovább tartott”, és “jól ment”, a “munka pedig folytatódni fog”.

Obama már vasárnap, a G20-csúcs első napján kijelentette, hogy

amíg az oroszok nem tesznek engedményeket az erőszak csökkentése és a humanitárius válság enyhítése érdekében, addig nehéz lesz a következő szakaszba eljutni.

Az amerikai elnök szerint a további béketárgyalások előfeltétele a fegyvernyugvás Szíriában. Barack Obama német hivatalos források szerint Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel is tárgyalt a szíriai fejleményekről, illetve szó volt megbeszélésükön a kelet-ukrajnai válság rendezéséről.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »