Nem tudni, hogy miiért nyitott tüzet az ámokfutó

Nem tudni, hogy miiért nyitott tüzet az ámokfutó

Egy 18 éves iráni férfi lövöldözött tegnap a müncheni bevásárló-központban, 9-en haltak meg, többen megsebesültek. A támadó öngyilkos lett. A férfi nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, feltehetően 1 fegyverrel lövöldözött. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy miért nyitott tüzet a támadó és volt-e kapcsolata bármilyen terrorszervezettel. A magyar külügy nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a müncheni lövöldözésnek. A Hír TV-nek nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértő szerint az elkövetés módja beleillik az európai tendenciába.

A támadó a mészárlás után magával is végzett, holttestét a helyszíntől 1 kilométerre találták meg az egyenruhások. „Este fél 9 után egy férfi holttestére bukkantak a rendőri egységek, jelenlegi információink szerint öngyilkosságot követett el. A szemtanúk vallomása és a videofelvételek elemzése alapján úgy véljük, ő a feltételezett elkövető, akit kerestünk” – közölte Hubertus Andrae, müncheni rendőrfőnök.

A támadó egy 18 éves, iráni származású német állampolgár volt. Tettének indítéka egyelőre nem ismert, a legutóbbi értesülések szerint az elkövető terrorszervezetekkel nem állt kapcsolatban.

A bajor fővárosban a lövöldözés után leállt a tömegközlekedés, és a hatóságok azt kérték, senki ne menjen az utcára. Akik kint ragadtak, azoknak a közelben lakók nyújtottak menedéket.

Szombat reggel óta már a buszok, villamosok és metrók is járnak Münchenben – az utcák viszont még mindig tele vannak rendőrökkel. A német kormány rendkívüli biztonsági ülést hívott össze szombatra.

Szakértői szemmel

Nem zárható ki, hogy a terrortámadás az Iszlám Államhoz köthető, mondta a Hír TV-nek Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. „Amikor bemennek egy áruházba és ártatlan emberekre lövöldöznek, azt nem lehet másnak nevezni, mint terrortámadásnak” – fogalmazott a szakértő. Arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolata a 18 éves, iráni származású elkövetően bármilyen terrorszervezettel, Kis-Benedek úgy vélte: arról még korai nyilatkozni, „de nem hiszem, hogy ezt teljesen magányosan követtel el”. A támadás módja a szakember szerint teljesen beleillik az európai tendenciába, hiszen itt is gépfegyverrel lövöldöztek emberekre, egy forgalmas bevásárlóközpontban. Kis-Benedek József szigorításra számít a terrorkészültség terén, hiszen – mint emlékeztetett – Németországban is elkezdődött a terrorizmus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »