„Nem tudnak minket megfélemlíteni” – a Sajó aktivistáit beidézték a rendőrségre

„Nem tudnak minket megfélemlíteni” – a Sajó aktivistáit beidézték a rendőrségre

Ján Korpát, Varga Tibort és Orosz Örst egyszerre idézik be a Rozsnyói Járási Rendőrkapitányságra. Mindhármukat tanúként hallgatják ki „közérdekű létesítmény megrongálása és működésének megzavarása” miatt.

A Büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusa értelmében, aki szándékosan szennyező anyagok környezetbe kerülését megakadályozó védőberendezés működését veszélyezteti, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A vád első hallásra megalapozatlannak tűnhet, mivel ha létezett volna ilyen védőberendezés, amely megakadályozhatta volna a szennyező anyagok bekerülését a folyóba, most nem lenne élettelen több tíz kilométeres szakaszon a Sajó.

Ján Korpa és Varga Tibor (a rozsnyói horgászszövetség tagja és titkára) elsőként jelentették a Sajó vizének elszíneződését a járási hivatal környezetvédelmi osztályának még februárban és ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek (a nyomozás folyik, egyelőre az adatgyűjtés zajlik információink szerint).

Videót is készítettek, melyben előre jelezték: a folyót érő szennyezés kipusztítja az élővilágot. Azonnali cselekvésre szólították fel a hivatalokat, ám azt álmukban sem gondolták volna, hogy négy hónap elteltével, több tíz kilométeren kipusztult folyóval a hátuk mögött, feltehetően nyomásgyakorlás, vagy megfélemlítés céljából még őket hurcolják meg és rendőrségi kihallgatásokra kell járniuk.

Orosz Örs, a Szövetség politikusa, civil aktivista március elején, a helyszínen készített fényképeket megosztva, közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az előrelátható környezeti katasztrófa veszélyére, s egyúttal a magyarországi hatóságokat is értesítette. Bejegyzése vírusként terjedt az interneten, pár óra alatt másfél millió embert elérve – általa ismerte meg a széles közvélemény a Sajó katasztrófáját. Kiderült, az üzemen kívül helyezett vasércbányából tonnaszámra kerülnek mérgező anyagok a Szlovák-karszt Nemzeti Park védettségét élvező folyóba.

Először egy köbméter, a Sajóból vett rozsdavörösre szennyezett vizet öntöttek szét a környezetvédelmi minisztérium előtt Pozsonyban, jelezve, hogy 74 nap leforgása alatt a folyóba változatlanul ömlik a szennyezett bányavíz, és a Sajó egyszerűen kipusztul a felelős szervek tétlensége, hanyagsága miatt.

Hírdetés

A folyó megmentéséért május végén petíciót indítottak, melyet több mint tízezer ember írt alá pár nap alatt. Közben, a Sajó-katasztrófa 94. napján ők hárman, Orosz, Varga és Korpa, tiltakozásul

Most ezért idézik be őket a rendőrségre.

Több mint száz nap után, a kormány által jóváhagyott pénzügyi keretből sikerült elérni, hogy lényegesen tisztább víz ömlik ki a volt bányából. Ám még így is naponta 1,6 tonna vas, 11 tonna szulfát-anion, 190 kilogramm mangán, 6,5 kilogramm arzén és 5,9 kilogramm nikkel kerül a folyóba, a folyó élővilágát elpusztítva – fogalmaz Varga Tibor, akit Vladimír Zajačik parlamenti képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja nyilvános posztban becsmérelt. Rossz hírét keltve azt írta róla, szégyent hoz a horgászokra és a rozsnyói kórházra, ahol sebészorvosként dolgozik.

Megkerestük a jövő hét keddre beidézett aktivistákat, akik a vádat egyszerűen nevetségesnek tartják, és állnak elébe a kihallgatásnak. Orosz Örs annyit mondott portálunknak, szerinte Zajačik jelentette fel őket.

– fogalmazott.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »