Nem tudja az elnökjelölt, mi az az Aleppó

Nem tudja az elnökjelölt, mi az az Aleppó

Világszerte ismert republikánus állt ki amellett, hogy a libertárius Gary Johnson is ott lehessen az elnökjelöltek vitáin. Ám egyelőre úgy tűnik, hogy az nem fog összejönni, és nem csak a kandidáló tudatlansága miatt.

„Remélem, hogy a szavazók láthatják az őszi vitaszínpadokon az egykori republikánus kormányzókat, Gary Johnsont és Bill Weldet”

– ezt tweetelte Mitt Romney, Massachusetts korábbi első embere, a 2012-es elnökválasztás republikánus jelöltje. Két hónapja nem tett közzé semmit a közösségi oldalon, de nem csak ezért érdekes, hogy a világszerte ismert politikus a Libertárius Párt aspiránspárosa mellett állt ki.

Romney – aki ki nem állhatja Donald Trumpot – közeledésének egyébként van előzménye: júniusban arról beszélt, meg akarja ismerni Johnsont, hogy megbizonyosodjon arról, érdemes-e rá szavazni. A Demokrata Párt július végi jelöltállító konvencióján részt vett maga Johnson is, akkor azt mondta a USA Todaynek, hogy beszélt Romney-val. Ugyan Romney hivatalosan nem Johnsont támogatja, utóbbi tudja, milyen nehéz megválasztott republikánus vagy demokrata politikusként egy harmadik párti jelöltről pozitívan nyilatkozni.

Ez önmagában nem elég

Amint arról már egy hónapja beszámoltunk, a szeptember 26-i első elnökjelölti tévévitán Johnson is szeretne ott lenni. Ám ha az ember nem a Republikánus vagy Demokrata Párt színeiben indul a Fehér Ház kulcsaiért, két lécet is meg kell ugrania. Az egyik – és ezt Johnson már teljesítette –, hogy minden államban rákerüljön a szavazólapokra. A másik, hogy a pártfüggetlen Elnöki Viták Bizottsága által meghatározott követelményeknek eleget tegyen: öt országos közvélemény-kutatásban kell elérje a tizenöt százalékos népszerűséget pár héttel az esemény előtt.

Csakhogy Johnson nem áll túl jól: ugyan egyes felmérések szerint 12 százalékon áll, a tíz fontos felmérés adatait összegző Real Clear Politics szerint átlagosan csupán 8,6 százalékos az eredménye. Mutatója ráadásul stagnál, nem látszik növekvő tendencia – igaz, csökkenő sem.

Mi az az Aleppó?

A népszerűbbé válást nyilván az sem segíti, ha Gary Johnson olyan egyszerű kérdésekre sem tud válaszolni, hogy „Mit csinálna Aleppóval, ha elnökké választanák?” Ezt az MSNBC tévécsatorna riportere tette fel csütörtök reggel a libertárius elnökjelöltnek, a kérdést pedig ez a dialógus követte:

Johnson: És mi az az Aleppó?Mike Barnicle: Ugye most viccel.Johnson: Nem.Barnicle: Aleppó Szíriában van. Ez a menekültválság epicentruma.Johnson: Oké, megvan, megvan.

.@mikebarnicle: What would you do, if you were elected, about Aleppo? @GovGaryJohnson: And what is Aleppo? https://t.co/ZbqO5RAEsk— Morning Joe (@Morning_Joe) 2016. szeptember 8.

Ezt követően picit próbálta fitogtatni külpolitikai jártasságát, azt feszegette, melyik csoport kivel van Szíriában, de Barnicle-t és a másik riportert, Joe Scarborough-t nem tudta meggyőzni arról, hogy érdemes lehet olyan jelöltre szavazni, aki azt sem tudja, eszik-e vagy isszák egy globális válsággóc epicentrumát. Scarborough szerint ez olyan, mintha 1991-ben valaki megkérdezte volna, mi az a Szarajevó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »