Nem történt előrelépés a salzburgi csúcson

Még az év végéig tartó osztrák uniós elnökség idején kell tető alá hozni az Európai Unió külső határok védelméről szóló megállapodást Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint. A szlovák kormányfő úgy véli, hogy a Frontexnek kiegészítő megállapodásként kellene működnie. A magyar kormányfő pedig úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg.”

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője úgy fogalmazott, bár minden uniós csúcsnak van jelentősége, a legutóbbi informális, salzburgi csúcs tekintetében nem lát sok előrehaladást. Nem állapodtak meg semmi konkrétumban, továbbra sincs egyetértés a Brexit és a migráció kérdésében – mondta el.

Az illegális bevándorlók szétosztása kezd másodlagos lenni és egyre inkább háttérbe szorul, helyébe most a határőrizet és a határvédelem kérdése lépett elő – mutatott rá Boros Bánk Levente a Kossuth Rádió, A nap kérdése című műsorában.

A Frontex pozícióját tekintve ügynökség

Az elképzelés az lenne, hogy a jelenlegi 1500 fős Frontex létszámát az Európai Bizottság 10 ezer főre növelné – jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Mint mondta, a Frontex valóban part és határvédelemmel foglalkozik, ugyanakkor nem rendelkezik állománnyal, pozícióját tekintve egy ügynökségről van szó, amely szakértőket foglalkoztat, akik javaslatokkal látják el az Európai Uniós szerveket – magyarázta.

Úgy véli, az elképzelés rendkívül homályos, sok vitatott ponttal rendelkezik mind a tagállamok között, mind az Európai Bizottságon belül. Számos kérdés aggodalomra ad okot a javaslatcsomagban, hiszen a tagállamokat arra köteleznék, hogy adják át a határvédelmet a Frontex jogkörének. Ha ennek nem tennének eleget, az Európai Bizottság valamilyen formában szankciókat vetne ki a tagállamokkal szemben – jelentette ki Törcsi Péter.

Hírdetés

A határőrizet tagállami kötelezettség

Mint mondta, a határőrizetben való részvétel tagállami kötelezettség és feladat, az Európai Unió területén nincs olyan határszakasz, amely ne lenne védelemmel ellátva. Van lehetőség arra, hogy egyes tagállamok lássanak el ilyen feladatokat más országok határszakaszain, hiszen Magyarországon is teljesítenek szolgálatot különböző államok határvédelmi szervei.

A különbség azonban az, hogy ez segítség alapon, a magyar kormány saját kérésére történik – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ezzel szemben az új, uniós határvédelmi javaslat eltörölné a kormányzati beleegyezést.

„A szög ki fog bújni a zsákból”

Ha egy tagállamot megfosztanának a határőrizeti és határvédelmi jogától, az komoly belpolitikai nehézségekhez vezetne, hiszen a határvédelem egy ország szuverenitási alapeleme – hangsúlyozta Boros Bánk Levente. Úgy véli, Brüsszel terve valójában nem a határok védelméről szól, előbb-utóbb „a szög ki fog bújni a zsákból”, és kiderül, a javaslat inkább azt akarja szabályozni, hogy Brüsszel döntse el, ki léphet be az Európai Unió területére.

Amit egy ország alaptörvénye megfogalmaz, abba nem szólhat bele semmilyen uniós vagy más politikai szerv – hívta fel a figyelmet Törcsi Péter. Hozzátette, ez a javaslat is csak arról szól, hogy Brüsszel további jogköröket venne el az uniós tagállamoktól, és csorbítaná a nemzeti szuverenitást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »