Nem toporog, inkább kilő a német a gazdaság

A német bruttó hazai termék az idén 1,8 százalékkal nőhet – áll a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisában, amely megjegyzi, korábban 1,5 százalékot vártak. Az intézet a 2018-ra vonatkozó növekedési prognózisán is javított: a korábbi 1,8 százalék helyett 2,0 százalékos növekedést várnak a szakértők.

„A német gazdasági bővülés motorja leginkább a belső fogyasztás és az építőipar. Az euróövezeti kedvező konjunkturális helyzet az ország exportjának erőteljes növekedését vonja maga után, a vállalkozások annyira derűlátóan ítélik meg kilátásaikat, mint utoljára 1990-ben” – mondta el Timo Wollmershäuser, az ifo vezető elemzője.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az intézet május végén közölte: a vártnál nagyobb mértékben javult, rekordszintre emelkedett az év ötödik hónapjában az ifo intézet német üzleti hangulatindexe. A felmérés szerint a németországi foglalkoztatottak száma 43,6 millióról idén 44,2 millióra, jövőre pedig 44,6 millióra, új rekord szintre emelkedhet. Ezzel szemben a munkanélküliek száma 2,7 millióról idén 2,5 millióra csökkenhet, jövőre pedig további javulással 2,4 millióra eshet, így a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékról idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,5 százalékra süllyedhet – áll a jelentésben.

Az adatok végül azt is megmutatták, hogy a német gazdaság 0,6 százalékkal nőtt az első negyedévben a három hónappal korábbi 0,4 százalékos bővülést követően. Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »