Nem tetszenek a kormánynak a béremelések

Nem tetszenek a kormánynak a béremelések

Az alkotmánybíróságtól vár jogorvoslatot a kormány a honatyák által elfogadott veszélyességi és neuropszichológiai túlterheltségi pótlék ügyében.

alkotmanybirosag3_b

Az alkotmánybíróságon emelt kifogást a kormány hétfőn az ötvenszázalékos bérpótlék ellen, amelyet június végén szavazott meg a köztisztviselők számára a parlament. A törvényhozók valamennyi köztisztviselőnek és közméltóságnak – vagyis saját maguknak is – az alapbér ötven százalékával egyenlő „veszélyességi és neuropszichológiai túlterheltségi” pótlékot irányoztak elő, a köztisztviselők jogállását szabályozó törvény módosítása révén. A kihirdetésre váró jogszabály a pótlékot beépítené az alapbérbe, így minden további juttatás alapját másfélszeresére növelné.

Diszkriminációt kiáltanak

A kormány szerint az intézkedés azért sérti az alkotmányt, mert hátrányos megkülönböztetést jelent más közalkalmazottakkal szemben, és a törvényhozók anélkül rendelkeztek a költségvetési kiadások növeléséről, hogy meghatározták volna annak forrását. A kabinet becslése szerint az intézkedés évi 3,4 milliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre, és a tervezett 2,95 százalékos GDP-arányos hiány túllépését eredményezné, megsértve a Maastrichti Szerződést.

Megvétózták az ügyeleti pénzt is

Nem ez ugyanakkor az egyetlen olyan jogszabály, amellyel a választók kegyeit keresik a honatyák, ám a kormány határozottan ellenzi. A Cioloș-kabinet a kórházi ügyeletek vállalására ösztönző – szintén fedezet nélkül – előirányzott, két minimálbérig terjedő extra juttatás ügyében is alkotmánybírósághoz fordult hétfőn. Egy hasonló jogvitában az alkotmánybíróság korábban a Cioloș-kabinetnek adott igazat, amikor megsemmisítette a volt önkormányzati vezetőknek megszavazott extra nyugdíjat. A parlament azonban kisebb módosításokkal ismét elfogadta az illető törvénytervezetet, amely ellen a kormány ismét alkotmányossági óvást nyújtott be a taláros testülethez. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »