Nem térhet vissza hivatalába Gyergyószentmiklós polgármestere

Nem térhet vissza hivatalába Gyergyószentmiklós polgármestere

A marosvásárhelyi táblabíróság másodszor is meghiúsította, hogy a hivatali visszaéléssel vádolt Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester visszatérhessen hivatalába.

A DNA a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert. – MTI-fotó: Manek Attila

Mint a táblabíróság szóvivője az MTI-nek elmondta, a szerdán kimondott jogerős ítélet megsemmisíti a Hargita megyei törvényszék korábbi ítéletét – amely a polgármesternek kedvezett -, és fenntartja a bírósági felügyelet kényszerintézkedését.

A bírósági felügyelet alá helyezett polgármester nem töltheti be hivatalát, nem hagyhatja el Romániát, nem veheti fel a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már tavaly szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de a polgármestert vádoló korrupcióellenes ügyészség (DNA) akkor is sikerrel fellebbezett a végzés ellen.

Mezei János ellen 2015. január végén egy olyan ügy miatt indult ügyészségi vizsgálat, amelyben Budapest V. kerületi önkormányzata is érintett. A DNA a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította cég ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) – amelynek színeiben Mezei Jánost kétszer is polgármesterré választották – február végén azt közölte, hogy Mezei nem indul újabb mandátumért a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon.

A 17 700 lakosú Gyergyószentmiklóson a lakosság 86 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

MTI

The post Nem térhet vissza hivatalába Gyergyószentmiklós polgármestere appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »