Nem tartott sokáig a rendkívüli parlamenti ülés

Nem tartott sokáig a rendkívüli parlamenti ülés

Nem mentek el a kormánypárti képviselők a parlament Liget-ügyi ülésére, így határozatképtelenség miatt berekesztették azt.

Határozatképtelenség miatt berekesztették a parlament mai rendkívüli ülését a Liget-ügyben. Az ellenzéki képviselők a Városligetről szóló 2013. évi CCXLII. törvény visszavonásáról akartak szavazást. A PM-es Szabó Tímea által kezdeményezett ülésre, a kormánypártoknak csak három képviselője ment el. A határozathozatalhoz a képviselők több mint felének jelenlétére lett volna szükség.

A napirend előtt azért még felszólaltak a képviselők, az LMP-s Sallai R. Benedek szerint a kormány a megmaradt természeti erőforrásokat is fel akarja élni. A képviselő szerint a fakivágás nem polgári és keresztényi érték, de gazdasági előnye se lenne a Liget-beruházásnak.

A KDNP-s Rétvári Bence válaszában azt hangoztatta, hogy számos korábbi beruházás nem valósult volna meg, ha a kormány hallgatott volna a kritizálókra. Emellett kitartott amellett, hogy a Ligetben nőni fog a zöldfelület.

Kopasz kormányozott a szocialista Kunhalmi Ágnes. Az MSZP-s képviselő szerint a Hungexpo bontását őrző erőemberek fellépése a pártállami időket idézi.

A kormány részéről válaszoló Tuzson Bence a Liget-projekttel kapcsolatos kritikára nem reagált érdemben. Helyette a kommunikációs államtitkár megemlékezett az elmúlt napok terrorcselekményeinek áldozatairól, beszélt a bevándorlási helyzet kezeléséről, kitért a szocialista kormányok teljesítményére, de jutott idő a kormány gazdasági eredményeinek felsorolására is. Tuzson Bence felszólalását Kunhalmi Ágnes végig bekiabálva kommentálta.

Ismét vizsgáztak demokráciából

A Jobbik szerint a mai üléssel a kormánypártok bebizonyították, hogy semmibe veszik az emberek véleményét. Kepli Lajos sajtótájékoztatóján azt mondta: a fideszes és a KDNP-s politikusok azért maradtak távol, mert nem hajlandóak nyáron bemenni dolgozni.

„A mai napon a rendkívüli ülés alkalmával a kormánypártok ismét vizsgáztak demokráciából, ismét tanúbizonyságát adták annak, hogy semmibe veszik annak a kétmillió embernek a szavazatát, akik az ellenzéki pártokra szavaztak az ellenzéki pártokra 2014-ben és most is az ellenzéki pártok valamelyikét választanák” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Kósa: Műbalhé

Műbalhénak nevezte a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti ülést. Kósa Lajos szerint az ellenzék csak azért kezdeményezte a Liget-törvény visszavonását, hogy szerepelhessen az uborkaszezonban. A kormánypárti politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy maga a kezdeményező PM-es Szabó Tímea sem jelent meg az ülésteremben.

Fontos telefonhívás miatt ment ki az ülésteremből – ezt mondta Szabó Tímea. A PM társelnöke hozzátette: szerinte nem azon múlt a parlament határozatképessége, hogy ő nem volt a teremben, a törvény újratárgyalását a kormánypárti politikusok lehetetlenítették el azzal, hogy nem jöttek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »