Nem tartja megbecsülésnek: a románokkal küldte vissza Aszad francia becsületrendjét

Visszaadta becsületrendjét csütörtökön Franciaországnak a szíriai elnök, napokkal azután, hogy Párizs lépéseket tett a kitüntetés visszavonására. Aszad irodája közleményében kiemelte, az államfő döntését azután hozta meg, hogy Franciaország részt vett az Egyesült Államok vezette támadásban, amelyben a hétvégén szíriai kormányhivatalokat vettek célba.

A dokumentum szerint Aszad nem tartja megbecsülésnek, hogy hordhatja egy olyan ország kitüntetését, amely az „Egyesült Államok rabszolgája”, és amely támogatja a terrorizmust. A jelenlegi szíriai elnök 2001-ban kapta Jacques Chirac francia elnöktől a Francia Köztársaság Becsületrendjének nagykeresztjét, nem sokkal azután, hogy szíriai államfő lett apja, Háfez el-Aszad halálát követően.

A kitüntetést a Szíriában a francia érdekeket képviselő, damaszkuszi román nagykövetségen keresztül juttatják el Franciaországba.

Hírdetés

A becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés, jelmondata „Becsület és haza”.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország azután mért rakétacsapásokat Szíriára, hogy a szíriai felkelők a kelet-gútai Dúmában történt gáztámadás elkövetésével vádolták meg Aszadot, amelyben emberek tucatjai veszthették életüket.

Az Élysée-palota hétfőn közölte Párizsban, hogy eljárást indított az Aszadnak adományozott becsületrend visszavonására.

(MTI javítva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »