Nem tart a DNA-tól a marosvásárhelyi kórház

Nem tart a DNA-tól a marosvásárhelyi kórház

Nem aggódik a DNA vizsgálata miatt a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház menedzsere, aki úgy véli, az intézmény vezetősége nem tévedett a fertőtlenítőszerek beszerzése érdekében kiírt licit során.

korhasz_szuleszet_5_b

A marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház nem követett el hibát a kórházi fertőtlenítőszerek beszerzésére kiírt versenytárgyalás során – állítja Claudiu Puiac, a kórház menedzsere, aki nem aggódik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vizsgálata miatt.

Amint arról beszámoltunk, az egészségügyi minisztérium feljelentést tett a DNA-nál, miután a szaktárca által elrendelt ellenőrzések során kiderült, hogy a marosvásárhelyi egészségügyi intézmény vezetősége a fertőtlenítőszerek beszerzésére kiírt versenytárgyaláson kedvezett a Hexi Pharma és Al Carina cégnek. Az ellenőrzések alkalmával ugyanakkor a kórház ambulanciájának európai uniós pénzalapokból megvalósított felújítása és felszerelése kapcsán is rendellenességeket észleltek. Az ellenőrző testület szerint a nyílt licit során mesterségesen korlátozták a javaslattevő cégek részvételét a Hexi Pharma és az Al Carina vállalatok javára, úgy, hogy a feladatfüzetben helytelen és indokolatlan módon kiegészítő minőségi szabványokat kértek, olyanokat, amelyek a vásárolt termékekre nem vonatkoznak.

Claudiu Puiac kórházmenedzser elmondta: a vásárlást elektronikus közbeszerzéssel végezték, amelynek során egyetlen cég sem élt fellebbezési jogával, sem az eredményt, sem a feladatfüzetet illetően, ezért nyugodtan várja a DNA-vizsgálatot. „Ha az ellenőrző testület úgy gondolja, hogy ebben az ügyben a DNA-nak kell ítéletet mondania, akkor várjuk a vizsgálatot, amely majd kideríti, hogy igazuk van, vagy nincs – fogalmazott érdeklődésünkre az intézményvezető.

Puiac szerint a helytelenül és indokolatlanul bevezetett minőségi elvárásokért annak kell felelnie, aki a feladatfüzetet összeállította. „Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a beszerzés kiírása elektronikusan történt, és ez a feladatfüzet 45 napig bárki számára elérhető volt az országos közbeszerzési rendszeren (SEAP), és egyetlen cég sem kért tisztázást vagy módosítást, nem fellebbezett ellene. Ha a konkurens cégek szerint indokolatlanok voltak, akkor tisztázást kérhettek volna, vagy fellebbezést nyújthattak volna be” – mondta a megyei sürgősségi kórház menedzsere.

Az egészségügyi minisztérium testülete rendellenességeket észlelt az ambulanciának európai uniós pénzalapok felhasználásával történt felújítása és felszerelése folyamatában is. Közleményük szerint lezárt csomagolásban találtak orvosi eszközöket a gyermekortopédiai, sebészeti és a gipszelési részlegen, miközben a személyzet régi, elhasznált és nem megfelelő felszereléssel dolgozott. Ezért a testület elrendelte az új felszerelés kicsomagolását és használatba helyezését.

Claudiu Puiac szerint a kórház vezetősége nem döntött arról, hogy ne használják a megvásárolt korszerű gépeket. „Ez az európai uniós projekt a megyei önkormányzaton keresztül futott, az orvosi eszközök beszerzését is ők végezték. A csomagolt és nem használt gépekért az osztályvezetők és az ambulancián dolgozók felelnek, az ő hibájuk. Nem tudunk minden orvost és minden rendelőt egyenként ellenőrizni, hogy miként végzik a tevékenységüket. A kórházvezetés nem adott utasítást arra, hogy a gépeket ne használják” – ismertette Claudiu Puiac.

Az elmúlt hónapban egyébként olyan információk láttak napvilágot, hogy a kórház 2014 novemberében 1000 ml-es kiszerelésű, 7,5 százalékos Povidon iodine fertőtlenítőszappant vásárolt összesen 336 ezer lej értékben a Hexi Farmától, majd egy évre rá 4 460 000 lejre kötött keretszerződést a kórházaknak eladott fertőtlenítőszerek hígításával vádolt Hexi Pharmával.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »