Nem támogatta Fico jelölését az alkotmányjogi bizottság

Nem támogatta Fico jelölését az alkotmányjogi bizottság

A bizottság pénteken éjszaka döntött arról, hogy a 40 alkotmánybíró-jelölt közül hányan teljesítik az előírt feltételeket.

Az alkotmányjogi bizottság nem támogatta Robert Fico (Smer-SD) jelölését az alkotmánybírói pozícióra. A bizottság 12 tagja szavazott: közülük hatan arra, hogy Fico teljesíti a formális jogi előírásokat ahhoz, hogy alkotmánybíró-jelölt lehessen. A hat ellenzéki képviselő viszont úgy vélekedett, a Smer elnöke nem teljesíti az előírásokat.

A bizottság végül azt a javaslatot sem fogadta el, hogy Fico nem teljesíti a jogi előírásokat ahhoz, hogy jelölt lehessen.

Mindez azt jelenti, hogy a volt kormányfő neve mellett nem szerepel majd az alkotmányjogi bizottság álláspontja.

A többi 39 jelölt esetében a bizottság egyhangúlag arra szavazott, hogy teljesítik az előírt feltételeket.

Már csak Andrej Dankón, a parlament elnökén múlik, hogy a bizottság tagjai szavazhatnak-e majd Ficóra a 18 jelölt kiválasztásakor.

A 40 jelöltből 18-at választanak ki az alkotmányjogi bizottság tagjai, közülük pedig 9 jelöltet nevez majd ki Andrej Kiska államfő alkotmánybírónak.

Hírdetés

Az ellenzék azt kifogásolta Fico esetében, hogy nem rendelkezik elegendő jogászi gyakorlattal.

„15 hónap hiányzik a 15 éves jogászi gyakorlathoz. Az internetről letöltött cikkek, amelyekkel a hiányzó időszakot akarta alátámasztani, semmit nem bizonyítanak” – mondta a bizottság tagja, Ondrej Dostál (SaS).

Az alkotmányjogi bizottság elnöke, Róbert Madej (Smer-SD) a szavazás előtt figyelmeztette a tagokat, hogy Fico nemcsak az ügyvédi kamara tagja volt, de bűncselekmények áldozatait is képviselte. Az elnök hangsúlyozta, ha valamelyik jelölt indulását nem hagyják jóvá elővigyázatosságból, fennáll a veszélye, hogy kételkednek majd az alkotmánybíró-választásban.

Robert Fico pénteken próbálta pótolni a dokumentumokat

, amelyekkel bizonyítja, hogy teljesíti azt a törvény által megszabott feltételt, mely szerint az alkotmánybíró-jelöltnek 15 éves jogászi gyakorlattal kell rendelkeznie.

Ondrej Dostál ellenzéki képviselő azonban rámutatott, hogy ezek az anyagok valójában internetről letöltött cikkek. „Sebtében kinyomtatott cikkek, amelyeket az internetről töltött le, és amelyek ráadásul azt sem bizonyítják, hogy dolgozott jogászként.

Hihetetlen. Ez az ember bolondot csinál belőlünk”

– írta Dostál a közösségi oldalán.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »