Nem találtak egészségre veszélyes anyagot a D4-R7 körgyűrű építésénél

Nem találtak egészségre veszélyes anyagot a D4-R7 körgyűrű építésénél

Nem mutatott ki egészségre veszélyes anyagot a vizsgálat a D4-R7 pozsonyi körgyűrű építése során – tájékoztatta a szlovák hírügynökséget a közlekedési minisztérium a talajvizsgálatok eredményére hivatkozva. Az elemzés azonban az építkezési előírásnak nem megfelelő anyagok jelenlétét mutatta ki.

Hogy véglegesen megerősítsük ezeket az eredményeket és meghatározzuk, mekkora a probléma, a minisztérium szerint további mintavételek és egyéb vizsgálatok szükségesek. A munka pénteken (május 17.) kezdődik.

– mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Most-Híd).

Amellett, hogy alaposabb vizsgálatokat végeztet, a közlekedési minisztérium a környezetvédelmi minisztériummal, az állami építésügyi felügyelettel és a rendőrséggel is szorosan együttműködne. A vizsgálatok lezárása után a minisztérium közzéteszi az eredményeket.

Néhány héttel ezelőtt a közlekedési minisztérium talajmintákat vett a D4-R7 építési területén, mert fennállt a gyanú, hogy a munka folyamán szennyezett talajt vagy építkezési törmeléket használtak. A közlekedési minisztérium márciusban és áprilisban úgy tájékoztatta a szlovák sajtóirodát, hogy a szerződés értelmében az építkezésért a kivitelező felel, akinek minden előírást be kell tartania.

Hírdetés

A minisztérium közölte, a törvények, a normák és az előírások betartását független ellenőr felügyeli.

„Fennáll a gyanúja, hogy a független felügyelet nem teljesíti a kötelességét és nem megfelelően ellenőrzi az építkezést – állapította meg nemrég a minisztérium. A tárca kijelentette, ha az ellenőrzés valóban csődöt mondott, levonják „a megfelelő következtetéseket”.

Az építésért felelős D4R7 Construction vállalat szerint a körgyűrű építése megfelel a szigorú minőségi követelményeknek és minden jogi előírásnak. A vállalat félrevezető kampánynak nevezte azt, hogy nem megfelelő anyagot, vagy szennyezett talajt használtak volna.

– közölte áprilisban a cég.

Március végén a rendőrség többször is intézkedett Pozsony megyében környezetszennyezés miatt. A D4-R7 építésénél is felmerült a gyanú, hogy szennyezett talajt vagy építési hulladékot használtak. Áprilisban azt közölte a rendőrség, hogy környezetszennyezés ügyében büntetőeljárás indult az ügyben. A nyomozó egy magánszemélyt, M. J. H-t., valamint egy jogi személyt, egy pozsonyi építkezési kft-t. gyanúsít az ügyben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »