Nem tágít az NNK: a fertőzöttek 29 százaléka omikronos

Nem tágít az NNK: a fertőzöttek 29 százaléka omikronos

“Egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik.”

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa, és egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik – közölte az NNK.

A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint

egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak.

Hírdetés

A 90 százalékos találati arányról az Infostart is beszámolt korábban a Neumann Labs eredményei alapján. A magánlaboratórium, ahol decemberben elsőként mutatták ki Magyarországon az omikron jelenlétét, azt a tájékoztatást adta, hogy naponta 1000-2000 mintát vizsgálnak, ezek egynegyede pozitív, amihez hasonlót a harmadik hullámban mértek. A pozitív mintákon belül 90 százalék az omikron aránya.

“Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb” – írta az NNK.

A területi laboratóriumok adatai tehát nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot – hangsúlyozta az NNK.

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma – tették hozzá.

A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »