Nem szökött meg Radu Mazăre, már a román rendőrség felügyelete alatt van az expolgármester

Nem szökött meg Radu Mazăre, már a román rendőrség felügyelete alatt van az expolgármester

A román rendőrség felügyelete alatt van a madagaszkári hatóságok által kiadott Radu Mazăre egykori konstancai polgármester – közölte hétfő reggel az intézmény sajtóirodája.
A tájékoztatás szerint már Madagaszkáron tartózkodik egy román rendőrségi alakulat, amely a hétfői nap folyamán Romániába szállítja Konstanca volt polgármesterét. A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá Radu Mazăre egykori konstancai polgármester kiadatási kérelmét. A hétvégén a România hírtelevízió még azt jelentette, hogy a volt szociáldemokrata politikus megszökött a madagaszkári fogdából.

Hírdetés

Mazărét május 8-án vette őrizetbe a madagaszkári rendőrség a román hatóságok által kiállított nemzetközi körözés alapján.

Mazăre több mint egy évvel ezelőtt hagyta el az országot, és Madagaszkáron próbált politikai menedékjogot kérni. Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, több közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben.

Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »