Nem számíthat a választásokon a Szövetség támogatására az a helyi politikus, akiről kiderül, hogy összejátszott a dán sertéstenyésztőkkel

Nem számíthat a választásokon a Szövetség támogatására az a helyi politikus, akiről kiderül, hogy összejátszott a dán sertéstenyésztőkkel

Nem számíthat a Szövetség-Aliancia támogatására jelöltként az idei összevont önkormányzati és megyei választásokon az a magyar polgármester, vagy helyi, illetve megyei képviselő, akiről kiderül, hogy az elmúlt időszakban összejátszott a dánokkal. A dán sertéstelepek a déli, magyarlakta területeken súlyos károkat okoznak és környezetszennyezés veszélyének teszik ki talajvizeinket és az értékes termőföldeket.

A termőföld és a talajvíz védelme, illetve a déli területek csatornahálózatának bővítésére való figyelemfelkeltés volt a témája a Szövetség január 25-i sajtótájékoztatójának. Forró Krisztián és Farkas Iván a vízgazdálkodás terén a déli és az észak régiók közti infrastruktúrafejlesztés közti különbségekre is rámutatott, jelezve, hogy a téma az emberek egészségét és életkörnyezetük minőségét is nagyban befolyásolja.

Forró Krisztián pártelnök ezzel kapcsolatban bemutatott egy tavaly készült felmérést, mely a déli régiók vízgazdálkodási helyzetét mérte fel. Az alábbi térképen a csatornahálózat kiépítettsége terén tátongó szakadék látható a déli és az északi területek között.

Forró elmondta, hogy a helyzet főleg Kelet-Szlovákia déli részén a legrosszabb, de a Csallóközben sem rózsás a helyzet, ahol a legnagyobb ivóvízkészlet van.

Farkas Iván rámutatott, hogy a 2027-ig tartó EU-s költségvetési ciklusban talán utoljára van lehetőség az ezzel kapcsolatos források lehívására. E tekintetben azonban a magyarok által lakott megyék számára biztosított pénzügyi keret nem biztosítja a helyzet érdemi javulását.

A Körkép.sk a sajtótájékoztatón a témával kapcsolatban a nagybani dán sertéstelepek környezetre gyakorolt hatásáról kérdezte a politikusokat. Ismert ugyanis, hogy több sertéstelep épp Dél-Szlovákiában, a magyarlakta területeken, a legértékesebb termőföldek közepén helyezkedik el, felvetve a helyi politikai vezetés, azaz a polgármesterek, helyi képviselőtestületek felelősségét is.

Oknyomozó riportunkban arról is beszámoltunk olvasóinknak, hogy konkrétan Csicsai Gáborról (Most-Híd), a vegyespárt által jelölt korábbi mezőgazdasági államtitkárról derült ki, hogy a jelek szerint a dánok strómanja, melyet ő maga sem cáfolt.  Tényfeltáró írásunk és a Csicsaival készült interjúnk ITT olvasható.

A Szövetség-Aliancia politikusa mint a dánok strómanja? Így tennék tönkre a dánok Csicsai Gáborral (Most-Híd) a csallóköziek lakókörnyezetét

A sajtótájékoztatón feltett kérdéseinkre Farkas Iván illetve Forró Krisztián válaszolt.

A sertésfarmok környezetre gyakorolt hatásával a Szövetség mennyire foglalkozik?

Foglalkozunk ezzel, már az MKP szintjén is foglalkoztunk szakbizottsági szinten. A konkrét régiók, legyen az Nagycétény (Zoboralja), Nagymegyer (Csallóköz), Tótmegyer (érinti Tartoskeddet, Szímőt is), Szőgyén, Bart, vagy más települések, meghallgatva az adott településen élők véleményét is. Sok esetben a helyi önkormányzatok tudták és tették a dolgukat. Ez egy nagyon súlyos téma, mellyel a jövőben is fogunk foglalkozni. Mindegy, hogy most parlamenten vagy kormányon kívüli párt, mindenféleképpen fel kell karolnunk az ilyen problémáknak a megoldását, mert ott is emberek élnek, és ők is egészségesen szeretnének élni.

Itt a dánok térnyeréséről beszélünk és azért kérdezem mindezt, mert épp az Önök választói nehezményezik ezzel kapcsolatban, hogy a dánok tönkreteszik unokáink életét és szülőföldünket.

Így van, egyetértek.

Hírdetés

Amennyiben ezzel egyetértünk, akkor mennyiben segíti mondjuk a Szövetség politikai térnyerését, ha kiderül és kiderült, hogy egyes magyar politikusok, gondolok itt vegyespárti szakpolitikusra például,  a dánok strómanjaként szerepel?

Ezt mondjuk nem tudom pontosan, nincs erre bizonyítékunk. Egyet tudok, hogy tavaly, akkor még az MKP égisze alatt, amikor elmentünk a mezőgazdasági tárcához tárgyalni, felkínáltuk a szakmai segítségünket, akkor ez volt az egyik fő téma az agrárminiszter úrral Pozsonyban. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az érvényes szlovákiai jogszabályokat lényegesen szigorítani kellene és nemcsak a dánok, hanem mindenki számára, aki nem környezetkímélő módon, vagy például a túl puha szlovákiai jogi előírásoknak köszönhetően alapvetően negatívan befolyásolják az ott élők életkörnyezetét.

A Körképen ezzel a témával behatóan foglalkoztunk. A strómanra vonatkozó állítás Csicsai Gáborra vonatkozik, akiről kiderült, hogy a dánok strómanja…

Csicsai Gábor nincs itt.

Sajnáljuk mi is nagyon…

Én nem sajnálom.

Már csak amiatt, mert kérdéseket szerettünk volna neki feltenni. Ugyanakkor Csicsai Gábor, amikor volt módunk őt meginterjúvolni, akkor azt a választ adta, hogy az agro oligarchák, illetve dánok térnyerésének visszaszorítása utópia. Ön ezzel egyetért?

Nem értek vele egyet. Nem. Ide egy felelős kormányzat kell, azon belül felelős agrárminisztériumi vezetés kell és államtitkárok, akik teszi a dolgukat az itteni hatóság érdekében és nem a külföldi tőke érdekében. Ez az alapvető dolog.

Mit gondol arról az önök választói által megfogalmazott álláspontról, hogy aki a dánoknak asszisztál, az ő térnyerésüket segíti és tönkreteszi a termőföldjeinket, talajvizeinket, életterünket, unokáink jövőjét, az lényegében hazaáruló?

Nem sarkítanák, de mondjuk így, hogy nem védik az itteniek, illetve polgártársaink érdekeit, ami nagyon komoly probléma.

Utolsó kérdésem, ősszel összevont helyhatósági és megyei választások lesznek. Az önök színeiben is nagyon sok jelölt fog indulni városok, falvak, megyék szintjén. Mit terveznek azokkal a polgármesterekkel szemben, akikről időközben kiderül, hogy összejátszottak a dánokkal? Lesz helyük a listán?

Amennyiben a Szövetség helyi szervezete úgy dönt, hogy noha van egyfajta szabály, előírás, hogy jelöltként minek kell megfelelni, amennyiben ilyen eset felmerül, joguk van az adott személyt alternatívaként kezelni és más, alkalmas személyt jelölni. Mi föntről, a pozsonyi pártközpontból azon leszünk, hogy egy jó döntés szülessen, és az ott élő polgároknak egy jó jelöltet tudjunk ajánlani,

Forró Krisztián: Amennyiben ilyen gyanú felmerül, és ha önnek vannak ilyen bizonyítékai vagy erre utaló jelek, akkor azt kérem, közölje mindenképpen. Ahogy azt már nagyon sokszor hangsúlyoztuk, a Szövetség alulról építkező párt, tehát a helyiek döntik el azt, hogy ki képviselő őket helyi szinten. A helyieknek kell dönteniük elsősorban ezzel kapcsolatban. Én biztos vagyok abban, hogy ha ilyen eset fel fog merülni, akkor a helyiek fogják azt mondani, hogy ilyen emberből nem kérünk.

A sajtótájékoztató felvétele itt látható, a kérdéses rész a 35. percnél kezdődik.

Körkép.sk/Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »