Nem számítanak a határon túliak a kormánynak?

Miközben a menekültellenes kampányhoz több mint kétmillió magyar véleményét szerezték be, a határon túli, kisebbségben élő magyarok jogainak védelmét szolgáló javaslatcsomaghoz pár ezer szignóra futotta a Fidesztől. Pedig a romániai magyar demokrata szövetség kezdeményezése júliusban indult és szeptember óta interneten is kitölthető. A kormánypárt most félmillió aláírást ígér jövő áprilisig – ám lehet, hogy ez végül kevésnek bizonyul.

2 millió 332 ezer 755-en küldték vissza, illetve töltötték ki a kérdőívet – büszkén ismertette a Soros-féle nemzeti konzultációra érkezett válaszkérdőívek számát a kormányszóvivő. A konzultációra, illetve annak ismertetésére több mint 7 milliárd forintnyi közpénz ment el.

Jóval kevésbé aktív a kormányzat viszont akkor, amikor a kisebbségben élő határon túli magyarok érdekeivel kapcsolatban kellene kampányolni.

Márciusig kell ugyanis egymillió aláírást összegyűjteni az unió tagországaiban ahhoz, hogy eredményes legyen a minority safepack elnevezésű kezdeményezés, melynek célja hogy a kisebbségvédelmi törekvések az európai uniós jog részei legyenek. A javaslat kezdeményezője a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, akiket az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója is támogat az ügyben. A minority safepack egyebek mellett javaslatot tesz az Eu számára nyelvi, oktatási és kulturális kérdésekben, de diszkrimináció-ellenesség tekintetében is jelentős lépéseket kezdeményez.

Ez egy viszonylag friss kezdeményezés, hiszen a Rákóczi szövetség a napokban fordult a magyarországi pártokhoz – Zsigmond Barna korábbi csíkszeredai főkonzul szerint ez az oka annak, hogy eddig csak 5063-an támogatták online formában a kezdeményezést, ami azért annyira nem friss, ugyanis júliusban indult és szeptember óta van lehetőség azt interneten is aláírni.

Hírdetés

Erdélyben például a demokrácia központokban is gyűjtik a szignókat. Az RMDSZ-nek már 231 ezer aláírása van és eddig összesen 350 ezer uniós állampolgár támogatta a kezdeményezést.

Mindaz, ami szükséges ahhoz, hogy azt hiszem nyolc országban összegyűljön több mint egymillió aláírása, ennek a magyar lába az kellően erős lesz. Nemzeti ügynek tekintjük és azt reméljük és arra is kérjük az ellenzéki pártokat, hogy ők is írják alá, de a Fidesz saját erőből is, több mint félmillió aláírást össze fog gyűjteni – ígéri a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely.

Hasonlóan magabiztos Erdős Norbert a kormánypárt európai parlamenti képviselője is.

Én biztos vagyok benne. Március végéig még azért három és fél hónap van – jelentette ki Erdős.

A Fidesz által vállalt félmillióból így még 495 ezer aláírást kell összegyűjteni április harmadikáig, de jelen állás szerint még ez is kevés lehet a minimálisan szükséges egymillióhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »