Nem szabadulunk tőlük – Már csak rögzített kupakú műanyag palackokat lehet gyártani

Nem szabadulunk tőlük – Már csak rögzített kupakú műanyag palackokat lehet gyártani

A múlt héten hatályba lépett a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, mely szerint már csak leszedhetetlen kupakú műanyag palackokat lehet gyártani. A lecsavarása után a kupak két megerősített műanyagrésszel továbbra is kapcsolódik a palack nyakához – tájékoztatta a TASR-t az Envi-Pak, a felelős gyártókat tömörítő szervezet.

mondta Katarína Kretter, az Envi-Pak kommunikációs igazgatója.

A társulás hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy így kényelmetlenebb inni a palackból, de az eredmény az lesz, hogy kevesebb kupakot fognak eldobni az emberek, és csökken az effajta környezetszennyezés.

Kivételt képez a tej csomagolása, mivel a szlovák törvények szerint a tej nem ital, hanem élelmiszer.

„Más országokban a tejet italként forgalmazzák, ezért szintén leszedhetetlen kupakokkal forgalmazzák”

tette hozzá Kretter. Ezért az Envi-Pak azt javasolta a tejtermékek gyártóinak, hogy önként csatlakozzanak a módosításhoz, ez a termékeik egységes uniós piacon való forgalmazását is elősegíti.

Kretter elmondta, a kupak nagyon értékes az újrahasznosításnál, és nem csupán az újrapalackozásnál használják, hanem a legkülönfélébb műanyag termékek készülnek belőle, például vízvezetékcsövek, raklapok, dobozok és egyéb termékek.

A műanyag palackok kupakjait már nem olyan könnyű eltávolítani, de Szlovákia esetében van egy kivétel

Hírdetés

Több műanyag felhasználásával a környezetszennyezés ellen

Az Európai Unió még 2018-ban döntött arról, hogy a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokon. Bár ez elvileg több műanyag előállításával jár, a cél épp a környezetvédelem.

A változást egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv hozta, amelynek célja, hogy csökkenjen az egyszer használatos műanyaghulladék mennyisége. Az italgyártók cégek akkor felszólaltak az új megoldás bevezetése ellen. Azzal érveltek, hogy ezzel épp, hogy nőni fog a műanyaghulladék, ugyanis ahhoz, hogy a kupakot rögzíteni kelljen a palackhoz, egy extra műanyagdarabot is készíteni kell.

Paradox módon azonban a megoldás valóban segítheti, hogy kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe. A EuroNews arról ír, az Európai Unió adatai szerint jelenleg a műanyag kupakok jelentik a műanyag szennyezés legnagyobb forrását a tengerpartokon és a strandokon, azzal azonban, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik a gyártók, kevesebbet fognak belőle elhagyni a vásárlók. Nem mellesleg az újrahasznosítás hatékonyságát is növeli a megoldás.

A megoldást hamarosan újabbak követik majd. Egy márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelben található miniatűr piperecikkek csomagolását, ahogyan erre a sorsra jutnak majd a gyorséttermi láncokban kapható élelmiszerek csomagolásai is.

Mi lesz a kupakgyűjtő szívekkel?

Azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen a rögzített kupakú palackok használata, további negatívum, hogy az irányelv miatt gyakorlatilag megszűnnek a kupakgyűjtő szívek, hisz a műanyag palackokat a rögzített kupakokkal együtt kell a visszaváltó helyeken leadni.

Azok a szervezetek tehát, akik jótékonysági céllal gyűjtötték a kupakokat, bevételeik jelentős részét is elveszítik.

A döntéshozók a jogszabály megszületése előtt nyilvánvalóan nem gondoltak az adományozás ezen formájára, kérdés, lesz-e a jövőben hasonlóan praktikus lehetősége az alapítványoknak, magánszemélyeknek a gyűjtésre.

tasr, hvg.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »