Nem szabadulhatnak a „terrorizmusért” elítélt székelyföldiek

Nem hagyhatja el a börtönt Beke István, miután szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Konstanca Megyei Törvényszék – adta hírül az MTI. A terrorizmus vádjával elítélt férfi társa, Szőcs Zoltán február elsején kapott hasonló elutasító döntést. A székelyföldi férfiak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi és erdélyi vezetői, akiket megkérdőjelezhető eljárás során ítélt öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság.

Második alkalommal utasították el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két bebörtönzött székelyföldi vezetőjének szabadon bocsátási kérelmét. A székelyföldi férfiak börtönbüntetésük egy részének letöltésére és jó magaviseletükre hivatkozva már kétszer kérvényezték szabadlábra helyezésüket, azonban jogerősen mindkét alkalommal elutasították kérésüket. A Brassó Megyei Törvényszék egy korábbi indoklása szerint Szőcs Zoltán „még nem fogta fel a bűnei súlyát”, Beke István esetében pedig „még nem telt el annyi idő, hogy megjavuljon”.

A két székelyföldi aktivistát 2018. július 4-én ítélték el jogerősen terrorista cselekmények és ezekre való felbujtás miatt. A bukaresti legfelsőbb bíróság lehallgatott beszélgetések és a Beke István lakásán talált, legálisan tartható petárdák alapján hozta meg ítéletét. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) feltételezése szerint Beke és Szőcs házi készítésű bombát akart robbantani Kézdivásárhelyen 2015. december elsején egy román katonai parádén.

Hírdetés

Beke István letartóztatása után szimpátiafelvonulást tartottak Fotó: MTI

Tiltólistán

Az eljárás során nemcsak a két vármegyés vezető elítélése volt a cél, hanem a HVIM romániai tevékenységének betiltása is. A 2001-ben Szegeden alapított szervezet az egész Kárpát-medencében aktívan részt vesz a határon túli magyar közösségek érdekvédelmében. Tevékenységük nyomán Szerbiában betiltották működésüket, és több magyarországi tagjukat is kitiltották Romániából. Ukrajnában a Karpatszka Szics nevű ukrán félkatonai szervezet a HVIM tagjainak „likvidálását“ helyezte kilátásba, ha az ország területére lépnek. Toroczkai Lászlót, a mozgalom alapítóját korábban öt évre kitiltották Szlovákiából, miután a Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyében tartott sajtótájékoztatót Pozsonyban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »