Nem sikerültek Kažimír ambiciózus tervei

Amikor  Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter 2014 tavaszán a következő három év költségvetését készítette, 2017-re már kiegyenlített büdzsével számolt. Ma már nyilvánvaló, hogy ezt nem gondolta komolyan.

 

“Megígérték, hogy 2017-ben már csak 0,54 százalékos GDP hiánnyal fogunk gazdálkodni” – említi blogbejegyzésében a költségvetési bizottság tagja, Ľudovít Ódor.

 

Amit fizetni kellene, azt nem fizetik

 

Az eredeti célt azonban fokozatosan aktualizálták. A pár nappal ezelőtt elfogadott költségvetésben a pénzügyminiszter már más, magasabb számot jegyzett. A kormánynak a 2017-es esztendőben 1,29 százalékos hiánnyal kell számolnia. Az eredeti tervek folyamatos átírása is mutatja, hogy nincs értelme komolyan foglalkozni a 2018 utáni számokkal.

 

“A célok eltolása kevésbé ambiciózus értékek felé nem meglepő a rossz időkben, amikor a gazdaság gyengébben teljesít és az államkassza rosszabbul telik meg, mint várták. Ez történik Szlovákiában is? – teszi fel a kérdést Ódor.

 

Rossz időkről nem beszélhetünk

 

A lakosság és a vállalatok adó és járulékfizetésének értéke és bevétele az elmúlt években fokozatosan nőtt, költségvetésnek például 2015-ben 906 millió eurós többlete volt adókból és járulékokból. Eredmény? A büdzsé az előző évben magasabb hiánnyal zárt, mint azt eltervezte (3 százalék a tervezett 2,49 helyett).

 

A 2014-es számokkal ellentétben a gazdasági előrejelzés folyamatosan javult, összesen mintegy 2,35 milliárd euróval (a GDP 3,6 százaléka).

 

Ennyi pénzből 100-200 kilométernyi autópályát lehetne felépíteni, de 6-8 évre elegendő lenne a tanárok által követelt béremelésekre. A tervezett költségvetési hiány azonban a 2014-es 2 milliárd euróról 1,1 milliárdra csökkenre 2017-re. “Úgy néz ki, mintha igaz lenne, hogy minél többet adóznak, annál nagyobb a deficit” – írja Ódor.

 

forrás: dennikn.sk
kép: tvnoviny.sk

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »