Nem sietnek az úzvölgyi erőszakos temetőfoglalók megbüntetésével a Bákó megyei nyomozó hatóságok

Nem sietnek az úzvölgyi erőszakos temetőfoglalók megbüntetésével a Bákó megyei nyomozó hatóságok

Három hét elteltével sem vonták felelősségre a román hatóságok az úzvölgyi katonai temetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, holott a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak.
A Bákó megyei nyomozó hatóságok nyilvánvalóan nem sietnek a világháborús sírkertben tapasztalt súlyos incidens román főkolomposainak azonosításával és megbüntetésével. Mint ismert, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a Székelyföld és Moldva határán fekvő temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű és az 52 betonkereszt ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

Hírdetés

Lapunk a hét elején írásos megkereséssel fordult az ügyben eljárást folytató Bákó megyei rendőr-főkapitánysághoz, afelől érdeklődve, hogy miként áll az úzvölgyi hadi temetőben történt incidensek kapcsán indult nyomozás. Rákérdeztünk, lezárták-e az ankétot a betonkeresztek és az emlékmű fekete műanyag fóliával való letakarása, a George Simion aktivista állítólagos bántalmazása, valamint a június 6-i temetőfoglalás idején tapasztalt erőszakos cselekmények – többek között a temetőkapu tönkre tétele – ügyében, és ha igen, felelősségre vonták-e a tetteseket.

A moldvai megye rendőr-főkapitánysága pénteken, szintén írásban válaszolt kérdéseinkre, ám ebből mindössze annyi derül ki, hogy mindhárom esetben zajlik a nyomozás.

Például a betonkeresztek letakarása kapcsán sír- és hullagyalázás bűntettének alapos gyanújával folytat eljárást a moinești-i bírósági ügyészség közreműködésével. Szintén az ügyészség koordinálja a Simion feltételezett bántalmazása ügyében indult nyomozást lopás, rongálás, ütlegelés és egyéb erőszak gyanújával, akárcsak a temetődúlás ügyében, amelyben rongálás gyanújával folyik a bűnvádi eljárás a moinești-i ügyészek felügyelete alatt. Arra sem kaptunk ellenben választ, hogy összesen hány gyanúsított van az ügyben, és hányat sikerült azonosítani közülük.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »