Nem sértett törvényt a Beatrice Kolozsváron

Nem sértett törvényt a Beatrice Kolozsváron

A román rendőrség megállapította, hogy nem történt törvénysértés Nagy Feró és a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjén, és beszüntette a vizsgálatot az ügyben. Erről a Kolozs megyei rendőrkapitányság szóvivője tájékoztatta szerdán a Mediafax hírügynökséget.

Az ügyészség és a rendőrség hivatalból indított vizsgálatot a Kolozsvári Magyar Napokon tartott Beatrice-koncert után, mert a román média úgy értelmezte, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

A Mediafax ügyészségi forrásokat is idéz, amelyek szerint a nyomozók tanulmányozták a koncerten készült felvételeket, románra fordíttatták az inkriminált dal szövegét, és megállapították, hogy nem történt törvénysértés. Arra is tekintettel voltak, hogy a fasiszta, rasszista és xenofób szimbólumok használatát tiltó törvény egyik paragrafusa szerint nem számít bűncselekménynek, ha a szimbólumokat a művészetben használják.

„Nem volt botrány”„Iszonyúan fáj, ha lerasszistáznak. Főleg, ha ilyen aljas módon teszik” – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Feró a koncertet követően közölt nagyinterjúban. Sokat mesélt a kolozsvári eseményekről és másról is, bővebben itt olvashatja.

A román hatóságok vizsgálódását a román közszolgálati televízió híradójában leadott tudósítás váltotta ki, amelyben a tudósító rosszhiszeműen értelmezte a dal üzenetét. A tudósítás ráadásul azt is sugallta, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron. Ennek érzékeltetésére egy olyan 2009-es, Magyarországon készült felvételt is bevágtak a tudósítás elejére, amelyen Nagy Feró azt énekli: „Kolozsvár is újra magyar város lesz!”

A Maszol.ro portál korábban kiderítette, hogy a közszolgálati televíziónak egy külső munkatársa készítette a tudósítást, aki azt követően küldte el a bukaresti központnak, hogy a kolozsvári regionális stúdió elutasította a közlését.

A közszolgálati televízió etikai bizottsága – több panasznak is eleget téve – megvizsgálta a tudósítást, meghallgatta a készítőjét, és várhatóan a jövő héten értékeli a helyzetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »