Nem segített a rendőrszigor

Nem segített a rendőrszigor

Már több mint egy hónap telt el azóta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság a számos közúti baleset miatt abszolút rendőrszigort rendelt el. A hatóságok közölték, hogy minden szabálysértésért a lehető legmagasabb bírságot fogják kiróni. A statisztikák alapján úgy tűnik, hogy ez sem segített.

„Már senkit nem fogunk semmire kérni, nem akarunk fenyegetőzni, de eljutottunk abba a stádiumba, hogy véget vetünk a megelőzésnek, szigorúbban fogjuk büntetni azokat, akik megsértik a közúti szabályokat”

– jelentette ki június végén Róbert Bozalka, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Botrányosnak nevezte, hogy bár a rendőrök speciális közlekedésbiztonsági akciót is tartottak, amiről előre tájékoztatták a sofőröket, több ezer szabálysértést észleltek. 2281 sofőr lépte túl az előírt sebességet, 1412 nem szentelt kellő figyelmet a gépjárművezetésnek, 146 pedig ittasan ült volán mögé. Az utolsó csepp a pohárban viszont az volt, hogy júniusban egyetlen hét leforgása alatt 14 ember halt meg az utakon. 

A legújabb statisztikák azt mutatják, hogy a szigorúbb bírságok veszélyétől sem riadtak meg különösebben a sofőrök. Június 25-től július 24-ig összesen 1117 baleset történt a szlovákiai utakon, 93-mal kevesebb, mint az előző év ugyanazon időszakában, ám a balesetekben hárommal több ember halt meg, összesen 22. Ugyanez a helyzet a 2019-es statisztikákkal is: januártól augusztusig 116 karambollal kevesebb történt (összesen 7866), ezekben 131 személy halt meg, nyolccal több, mint 2018 azonos időszakában. 

Hírdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a halálos balesetek számának növekedése azzal is magyarázható, hogy volt olyan karambol, melyben egyetlen személyautóban négy ember vesztette életét – ezek a tragédiák rontják a statisztikát. A rendőrség viszont pozitívan értékeli, hogy jelentősen csökkent a súlyos sérülések száma. Év elejétől 539 személy szenvedett súlyos sérüléseket, 197-tel kevesebb, mint tavaly ebben az időszakban.

Egyelőre nem lehet tudni, meddig tartanak a fokozott ellenőrzések. Továbbra is érvényes tehát, hogy a szabálysértésekért a lehető legmagasabb bírságot szabhatják ki a rendőrök. Aki például lakott területen 21–25 km/órával lépi túl az előírt sebességet, lakott területen kívül pedig 31–35 km/órával, az 100 eurós büntetés helyett, 150 eurósra számíthat. 10 helyett 30 eurós büntetés vár azokra, akik bekapcsolt fényszórók nélkül vezetnek, 30 helyett 50 euró azokra, akik tilosban parkolnak.

„A szigorú ellenőrzés addig tart, míg a sofőrök nem térnek észhez”

– mondta Bozalka. (dem, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »