Nem rendelkeznek elegendő katonai járművel a terrorellenes műveletek övezetében harcoló ukrán erők

Október 14-én már másodszor ünnepelték a haza védelmezőinek a napját Ukrajnában. Petro Porosenko ukrán elnök 2014. október 14-i rendelete értelmében lett ez a nap hivatalos ünnep.  Emellett azonban már második éve folytatódnak a terrorellenes műveletek (ATO) Kelet-Ukrajnában, Donbászon még az ünnepnapon is ropogtak a fegyverek – írja a RIA Novosztyi.

Vitalij Dejnega, a “Jöjj vissza élve” önkéntes program megalkotója a Főváros Hangja rádióadásában kommentálta az ATO erőinek felszereltségét.

„A felszereltséggel egyszerűbb lett a helyzet, Amerika éjjel látó készülékeket adott, a hadügyminisztérium vásárolt néhány hőkamerát, és két év alatt az önkéntesek is elég sok dolgot szedtek össze, tehát ebben a kérdésben sokkal nyugodtabb a helyzet.  Problémák a harci járművek terén vannak, van mivel harcolni, azonban nincs mivel pozíciót változtatni.” – jelentette ki Dejnega.

A harci cselekmények Ukrajna keleti részén 2014 áprilisában kezdődtek el.  Az ENSZ legújabb  jelentésében az áll, hogy  a civilek halálának a legfőbb oka, a térségben dúló folyamatos harci cselekmények. A konfliktus kezdete óta a régióban legkevesebb 9574 személy vesztette életét, közülük több mint 2000 civil.

Februárban lesz egy éve, hogy a normandiai négyek találkoztak Minszkben az ukrajnai helyzet miatt. a 16 órán át tartó megbeszélések eredményeképpen Ukrajna, Franciaország, Németország és Oroszország vezetői által alá lett írva egy dokumentum, amely a minszki megállapodások végrehajtására irányult (ez volt a Minszk-2).  2015. szeptember 1-től Donbászon a sokadik tűzszünet lépett életbe.  A múlt év végén született az a megállapodás mely szerint a 100 millimétertől nagyobb kaliberű fegyverzetet a frontvonaltól hátrább vonják.  Ez a folyamat november 12-én fejeződött be.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Kelet-Ukrajna, katonai járművek, ukrán hadsereg, ukrán katonák, ukrán válság, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »