Nem rajtolt zökkenőmentesen a hitelcsere

Nem rajtolt zökkenőmentesen a hitelcsere

Számos kérdőjelt vet fel a pénteken hatályba lépett hitelcseretörvény, a válaszokat pedig a pénzügyminisztérium sem tudja egyelőre megadni. 

1alair43_b

A hiányosságokra a közjegyzők hívták fel pénteken a figyelmet – sokan közülük el is utasítják a fizetés nélküli törlesztés intézését, amíg nem tisztázódnak a gondok, pedig – mint ismeretes – a közjegyzők, az ügyvédek vagy a bírósági végrehajtók azok, akiknek a közvetítésével a hitelcserével élni akaró ügyfél jelezheti szándékát a bankoknak.

A közjegyzők szerint a legnagyobb kérdés az, hogy kell-e adót fizetni a tranzakció után, ha pedig igen, akkor annak mértékét a hitel vagy az ingatlan értéke alapján határozzák-e meg. „A válasz nem könnyű” – ismerte el a Digi24 megkeresésére Gabriel Biriș pénzügyminisztériumi államtitkár, mondván, a témáról még egyeztetniük kell az adótörvénykönyv előírásai mentén.

Arra az újságírói kérdésre pedig, hogy miből tud egyáltalán adót fizetni az, aki lakásával törleszti jelzáloghitele hátralevő részét, a pénzügyi államtitkár rámutatott, két kérdés is van: egyik az adó kiszámításának módszertana, a másik a fizetőképesség. „Úgy hiszem, erre a kezdeményezőknek gondolniuk kellett volna” – szögezte le Gabriel Biriș.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »