Nem perel kártérítésért az Ökotárs

Nem perel kártérítésért az Ökotárs

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója azt nyilatkozta a Hír Televíziónak, hogy nem perelnek kártérítésért, miután bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a norvég pénzeket elosztó szervezet ügyében. A Civil bátorság estéjén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a kormánypárti sajtó térnyerése miatt nehezebben jutnak megszólalási lehetőséghez.

Pontosan két éve lepték el nyomozók az Ökotárs Alapítvány irodáját. A kormány azzal vádolta meg a szervezetet, hogy az ellenzéket pénzeli a norvégok támogatásából. Az eljárást végül bűncselekmény hiányában megszüntették. Az Ökotárs nem perel kártérítésért, mondta az alapítvány elnöke a Hír TV-nek a Civil bátorság estéje nevű rendezvényen. „Kifejezetten az a célunk, hogy előre, a jövőbe tekintsünk, nem akarunk az elmúlt eseményeken rágódni, hanem sokkal inkább arról beszélni és arra összpontosítani, hogy mit tudunk tenni magunk, valamennyiünk és Magyarország érdekében” – fogalmazott Móra Veronika.

Egyes civil szervezetek attól tartanak, hogy a sajtó átrendezése miatt még nehezebben tudják hallatni a hangjukat. „Nagyon komoly csatornák – tévécsatornák, mint például a TV2, rádiócsatornák, mint a Class FM – most már más tulajdonosi körbe kerülnek, tehát továbbra is szűkül azoknak a médiumoknak a köre, amelyekről úgy gondoljuk, hogy függetlenül és teljes nyitottsággal állnak a civilek tevékenységéhez. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik, hiszen most már felröppentek azok a hírek, hogy a Népszabadság és a vidéki napilapok döntő többsége is más tulajdonosi háttér kezébe fog kerülni” – jegyezte meg Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

A Társaság a Szabadságjogokért vezetője aggályosnak látja, hogy a kormánynak ma már saját jogvédői vannak. „Létrejöttek, a magyar állam létrehozott jogvédő szervezetek, amelyek nagyon hasonló névvel akár, de működnek. Ezek állami pénzből működnek, ami az én szerepfelfogásomban teljesen szembemegy azzal, ami egy jogvédő szervezetnek a szerepe lenne. Azzal, hogy létrejön egy ilyen párhuzamos valóság, ilyen párhuzamos szervezetek, nagyon sikeresen lehet a mi 20-25 éve tartó munkánkat megkérdőjelezni, zárójelbe tenni” – emelte ki Kapronczay Stefánia ügyvezető igazgató.

Az Energiaklub elnöke szerint a vidéki szervezetek helyzete a legnehezebb. „Az a propagandagépezet, amely Magyarországon működik, gyakorlatilag megtörhetetlen, és nagyon nehéz lesz küzdeni vele. Szerintem ez olyan sztori, olyan problémakör, amellyel érdemes lenne a továbbiakban foglalkozni. Negatív tendenciát látok, úgy gondolom, hogy a vidéki emberek sokkal jobban félnek, mint mi” – fogalmazott Ámon Ada.

A Civil bátorság estéjén azt is megfogalmazták, hogy erősíteni kell a filantróp gondolkodást Magyarországon, hisz közvetlen adományokkal tudnák leginkább függetleníteni magukat a civil szervezetek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »