Nem példa nélküli Johnson aleppós blamája

Nem példa nélküli Johnson aleppós blamája

Nem tudta az elnökjelölt, mi az az Aleppó. Igaz, volt, aki úgy reagált a hírre, hogy maga is rossz információt közölt a polgárháború sújtotta városról. Korábban más amerikai politikusok is fitogtatták külpolitikai tudatlanságukat.

Csütörtökön mi is beszámoltunk Gary Johnson bakijáról. Ő a Libertárius Párt elnökjelöltje az Egyesült Államokban, a tizenöt százalékos országos népszerűséget hajszolja, hogy ott lehessen a demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump mellett a kandidálók vitáján. Johnson egy csütörtök reggeli tévéműsorban arra a kérdésre, hogy „Mit csinálna Aleppóval, ha elnökké választanák?”, ezt válaszolta: „És mi az az Aleppó?” A jelöltet kérdező négy újságíró elképedt, amikor Johnson bevallotta: nem poénkodik, tényleg nem ismeri az emberi civilizáció egyik legősibb településének nevét, ami mellesleg jó ideje a szíriai harcok által érintett terület.

A jelöltet faggató Mike Barnicle az MSNBC kínos adását követően a The Daily Beasten közölt cikkében azt írta, nem hibáztatja a korábbi új-mexikói kormányzót azért, mert nem tudta, mi az az Aleppó. Mások azonban igen, ám sok esetben ők is hibáztak – írta csütörtökön a The Intercept.

Másnak is hiányosak az ismeretei

Christopher Hill korábban az USA bagdadi nagykövete volt, ma a Denveri Egyetem nemzetközi tanulmányok tanszékét vezeti. Mégis, amikor a „botrányt” kirobbantó MSNBC az Irakkal szomszédos Szíria nagyvárosáról, Aleppóról kérdezte, azt mondta, hogy a település az Iszlám Állam fővárosa. Csakhogy ez nem igaz: Rakkát szokták a terroristák fővárosaként emlegetni. (Nem csoda, hogy a dubai Al Aan TV munkatársa, a szíriai polgárháborúról gyakran tudósító Jenan Moussa kiakadt Hill tájékozatlansága miatt: „És ilyen emberek döntenek a régiónkról!” – írta Twitteren). Hill szerint figyelemre méltó, hogy egy, a hírekben az elmúlt két napban, sőt az elmúlt két évben annyit szereplő városról még nem hallott Gary Johnson.

Az Intercept szerint ugyanezt a hibát a The New York Times is elkövette. A johnsoni blamáról beszámoló cikkének egyik verziójában a tekintélyes lap Aleppót az Iszlám Állam de facto fővárosának nevezte, egy másik verzióban pedig Szíria fővárosának. Végül mindkét hibát javították, de a New York Timestól megszokott módon jelezték azok korábbi előfordulását az ominózus írás legvégén – igaz, a NewsDiffs nevű szolgáltatást használva kiderül, összesen hétszer módosítottak a cikken.

Richard Grenell, az Egyesült Nemzetek Szervezete amerikai delegátusának korábbi szóvivője is arra engedett következtetni tweetjében a Salon szerint, hogy Aleppó az Iszlám Állam kezén van. „Mindenki tudja, hol van Aleppó… A város, amelyről Obama nem vesz tudomást. #NövekvőISIS” – írta Grenell, aki ENSZ-melóját követően politikai kommentátorként keresi kenyerét, de a 2012-es kampányban nemzetbiztonsági szóvivőként segítette a Johnsont kedvelő republikánus Mitt Romney-t is.

Volt már hasonló korábban is

Ugyan nem mostanában, de egy alkalommal, pont a New York Timesnak poénkodott azzal Gary Johnson, hogy ő és George W. Bush mennyire buta. 2000. június hatodikán mesélte el Új-Mexikó akkori kormányzója a médiának, hogy egy kormányzatról szóló konferencián az alábbi párbeszéd zajlott közte és a texasi politikus között.

George W. Bush: Miről beszélnek?Gary Johnson: Nem tudom.Bush: Nem tudsz te semmit, ugye?Johnson: Semmit.Bush: Én sem.

Majd elmesélése szerint pacsiztak egyet. Bush egyébként tényleg kitűnt az amerikai elnökök közül a tudatlanságával: 1999-ben például nem tudott megcsinálni egy kvízt, amelyben a világ fontos politikusai szerepeltek – csupán 25 százalékos eredményt ért el.

No de vissza Johnsonhoz: a libertáriusok igyekeznek védeni a jelöltjüket. Amint arról előző cikkünkben beszámoltunk, az aleppós bakit követően a Libertárius Párt elnöke, Nicholas Sarwark cinikus közleményt posztolt Facebookra. „Örülök, hogy ránéztetek a Wikipédián, és rákerestetek a Google-ben, hogy megtudjátok, mi Aleppó, és hogy hol van” – kezdte, ehhez Google Trends-grafikont is csatolt kommentben, amely szerint az Aleppóra vonatkozó keresések száma ugrásszerűen megugrott az USA-ban. „Most, hogy szakítottatok időt az okosodásotokra, mi arra a kérdésre a válasz, hogy »Mit csinálna Aleppóval, ha elnökké választanák?«” – folytatta Sarwark. Szerinte nem is lehet jó választ adni arra, hogy mit tenne az ember egy polgárháború sújtotta ország egyetlen városával. „Van egyáltalán értelme ennek?” – zárta kérdéssel a posztot.

A libertáriusok „házilapja”, a Reason ugyan elismeri, tényleg kínos volt Johnson MSNBC-s fellépése, de rámutatott mások fent is taglalt aleppós hibáira, valamint arra, hogy az amerikai politikában elő-előfordulnak külpolitikai blamák. Bush mellett például Gerald Fordot említették meg, aki az 1976-os elnökválasztási kampány egyik vitájában azt találta mondani: „Nincsen szovjet dominancia Kelet-Európában”. Van időben közelebbi példa is: Hillary Clinton egy hét közepi, veteránok előtt tartott előadásán – a színpadon előtte Donald Trump beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jobb vezető, mint Barack Obama – olyannak tűnt, mint aki nincs teljesen tisztában azzal, hogy Líbiában is polgárháborús helyzet uralkodik.

Persze a Reason is tudja, hogy a fenti példák nem mentik fel Gary Johnsont: aki politizál, annak ismernie kell az aktuális világpolitikai események helyszíneit is. Ha Ön nem annyira tájékozott Aleppóval kapcsolatban, ajánljuk a város ostromáról szóló cikkeinket, amelyeket itt ér el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »