Nem pártügy a kvótareferendum, saját életünkről kell döntenünk

Vasárnap tartják hazánkban az uniós kötelező betelepítési kvóta ellen a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyen a választópolgároknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Magyar Menedék - Tepe

A Magyarországon szavazók vasárnap 6-tól 19 óráig adhatják le voksaikat az értesítőjükben szereplő szavazókörben. A referendum akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott a megfogalmazott kérdésre.

A pénteki adatok szerint 8,2 millió választópolgár vehet részt a vasárnapi népszavazáson, ennyien szerepelnek a névjegyzékben. Közülük 274 ezer a külhoni szavazó, aki levélben adhatja le voksát, 11 231-en szavaznak valamelyik külképviseleten és több mint 67 ezren átjelentkezéssel.

A referendumon minden nagykorú, azaz 18. életévét betöltött magyar állampolgár szavazhat, aki nincs eltiltva választójoga gyakorlásától. A Magyarországon voksolók vasárnap 6 órától 19 óráig szavazhatnak az ország 10 331 szavazókörének egyikében. A referendumon az vehet részt, aki szerepel a választási névjegyzékben. A szavazáshoz a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét. Előzőt megteheti a régi típusú vagy az új, kártyaformátumú igazolvánnyal, érvényes útlevéllel vagy jogosítvánnyal. A lakcím igazolásához lakcímkártya szükséges, vagy a lakcímet is tartalmazó régi személyi igazolvány. Szavazni az „Igen” vagy a „Nem” feletti körbe írt, két egymás metsző vonallal lehet.

A külföldön tartózkodók a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján (Valasztas.hu) tájékozódhatnak arról, hogy a külképviseleteken mikor adhatják le voksaikat. A büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak, valamint az egészségi állapotuk miatt a szavazóhelyiségekben megjelenni nem tudók mozgóurnát igényelhetnek. A külhoniak a szavazatukat tartalmazó levélcsomagot visszajuttathatják postán az NVI-hez, leadhatják a kijelölt külképviseleteken vagy a szavazás napján valamelyik magyarországi szavazókörben.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár, a magyarországi lakcímmel rendelkezők és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, „külhoni” választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott. A referendum pedig akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott a megfogalmazott kérdésre, azaz nincs szavazategyenlőség.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »